Obavijesti Video Pretražite Navigacija
323. 783 nezaposlenih

Završila sezona, porasla nezaposlenost!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponovno je porastao broj nezaposlenih. Sada ih je više od 323.000, najviše u Zagrebu. Nakon šest mjeseci pada nezaposlenost, taj se porast pripisuje završetku turističke sezone.

Gotovo svaka obitelj ima jednog nezaposlenog, oni se mogu uzdati u mjere zapošljavanja. Sve te mjere možda i imaju efekta, ali jednostavno nisu dovoljne.  Pa kad u Hrvatskoj već ne otvaraju tvornice, nema ni investicija, a o gospodarskom rastu nema smisla ni pričati, otvaraju se ispostave zavoda za zapošljavanje.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić" Radnici Nedostaje radnika Tko će odraditi sezonu? "Jedan ugostitelj me zove - brate, imaš li koga, daj spašavaj!"

Kad se već ne može povezati sa gospodarskim prilika, tržište rada očito se u našoj zemlji veže za meteorolške prilike. Pa kad je ljeto i sezona, nezaposlenost pada, a kad je snijeg i zima, nezaposlenost raste.

Broj nezaposlenih narastao na 323.783. Jedna od njih je i Mirena Čale, grafička web dizajnerica koja je u potrazi za poslom već četiri mjeseca. To je slika naše ekonomije kaže ministar rada. 'Pravi efekt na broj zaposlenih, odnosno nezaposlenih ćemo vidjeti tek kad BDP bude konstantno, barem u dva tromjesečja, iznad 2 posto', kazao je Mrsić.

>> VIDEO Posao u banci zamijenila pregačom i mikserom!

A u ovom trenutku je ispod nule. Nezaposlenima se trenutačno nude jedino nove ispostave zavoda za zapošljavanje. Ova smještena u novom Zagrebu uskoro će imati centar za samozapošljavanje, aktivnu mjeru u koju ministarstvo polaže velike nade. Do sada je njome zaposleno 4.500 ljudi.

Mirena već ima iskustva sa samozapošljavanjem. Od toga da bude svoj šef ne odustaje. Uz dobar poslovni plan, savjete koje ovdje može dobiti i novčanu potporu nada se da će ovaj put biti uspješnija. 'Naša želja je, ne samo da potporu dobiju, već i da opstanu na tržištu kao poduzetnici', kazala je Dubravka Klarić, savjetnica za samozapošljavanje.

Osim s nezaposlenosti problem je i rad na crno. Izmjenama zakona o mirovinskom osiguranju, poslodavci više neće imati ispriku za neprijavljivanje radnika u roku od 24 sata. 'Mi ćemo poslodavcima omogućiti da ta prijava može ići na sve moguće načine i mailom, internetom i faksom', kazao je Mrsić.

A onda će rigoroznim kontrolama probati uvesti reda u tržištu rada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene