Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za uspjeh ključan što veći odaziv

Započela kampanja Ministarstva zdravlja 'Za zdravlje. Danas'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavljanjem Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice, Ministarstvo zdravlja danas je započelo javnozdravstvenu kampanju 'Za zdravlje. Danas', vrijednu 15 milijuna kuna čiji je cilj smanjiti broj oboljelih i smrtnost od raka te potaknuti građane da se odazovu pozivu na preventivne preglede.

U sklopu preventivnih programa građani će poštom dobiti poziv za besplatna testiranja. Preventivni program ranog otkrivanja raka dojke koji se u Hrvatskoj provodi od 2006. te uključuje žene u dobi od 50 do 69 godina dok program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji se provodi od 2009., uključuje žene i muškarce između 50 i 74 godine. Novi program ranog otkrivanja raka vrata maternice uveden ove godine obuhvaća pak žene u dobi između 25 i 64 godine.

'Temeljni problemi zdravstvenih sustava u svijetu su otkrivanje bolesti u kasnoj fazi, a preventiva i rano otkrivanje te edukacija dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti', istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić. Naglasio je da 20.000 građana u Hrvatskoj umire prerano od bolesti koje se ranim otkrivanjem mogu spriječiti, iako su mogli živjeti još 12,5 godina.

'Jedna kuna uložena u prevenciju donosi deset puta više kuna, stoga ova akcija ne košta već donosi uštede i spašava ljudske živote', ustvrdio je ministar Ostojić koji je nakon predstavljanja programa obišao izložbene punktove.

'Od raka dojke godišnje oboli oko 2.500 žena, a 900 ih umre, od raka debelog crijeva oboli oko 3000, a 1.900 umre, dok od raka vrata maternice oboli oko 300 žena, a umre oko 120', rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Tamara Poljičanin. Dodala je kako je to bio i više nego dovoljan razlog za pokretanje ovih kampanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

>> Ljudi danas žive dulje, ali su bolesniji!

Poljičanin je istaknula da kako bi programi pokazali učinak, potrebno je postići zadovoljavajući odaziv građana - za rak dojke 70 posto, debelog crijeva 45 posto, a za rak vrata maternice 85 posto.

Svrha programa je, dodala je, smanjiti mortalitet od raka dojke 25 do 30 posto, rak debelog crijeva za 15 posto u narednih 10 do 13 godina, a mortalitet raka vrata maternice za 80 posto u 13 godina od početka programa.

Poljičanin je izrazila nezadovoljstvo prethodnim odazivima građana na preventivne programe unatoč tome što, ustvrdila je, podaci o broju oboljelih nakon testiranja govore o vrijednosti takvih akcija.

Najavila je da će značajnu ulogu motiviranju građana za sudjelovanje u preventivnim pregledima imati liječnici obiteljske medicine te da će zahvaljujući informatičkom povezivanju sustava za svakog pacijenta moći pratiti rezultate screeninga kao i daljnje terapijske procedure.

Nacionalne programe provode Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Županijski zavodi za javno zdravstvo, radiološke jedinice, kolonoskopske jedinice, citološki laboratoriji, liječnici obiteljske medicine, patronažna služba i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene