Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zajednica vrijednosti'

'Za Hrvatsku je jako važno da postane članica EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik nizozemskog Senata Rene van der Linden izjavio je danas u Zagrebu da je za Hrvatsku jako važno da postane članica 'zajednice vrijednosti'.

Rene van der Linden je dodao da članstvo u Europskoj uniji predstavlja najbolje ulaganje za stabilnost i prosperitet regije. 'Uoči završetka pristupnih pregovora rekao bih da je za vašu zemlju jako važno da postane članica zajednice vrijednosti....članstvo u EU najbolje je ulaganje za stabilnost i prosperitet regije', kazao je Rene van der Linden nakon razgovora s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Također je kazao da je ta 'zajednica vrijednosti' i jamstvo da se sukobi iz nedavne prošlosti na ovim prostorima više nikada ne dogode. Bebić je kazao da je sa svojim gostom razgovarao i o aktualnom trenutku u zemlji te mu prenio mišljenje da bi 'odugovlačenje pregovora moglo imati negativni utjecaj u hrvatskoj javnosti'.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

>> 'EU sigurno nije raj, ali bolje alternative nema'

U izjavi za novinare nakon susreta, van der Linden je kazao da je nizozemski Senat 'izrazito europski orjentiran' i podupire proširenje Unije, poručujući Hrvatskoj da može računati da je Senat 'strog i nepopustljiv kada je riječ o provedbi kriterija, ali će biti pošten kada je riječ o političkoj ocjeni'.



Podsjetio je, međutim, da javnost katkada smatra da EU nije dio rješenja već dio problema te da njegova zemlja mora svakodnevno uvjeravati svoje građane da 'proširenje predstavlja jačanje Europe u ovom globaliziranom svijetu'.

Osvrnuvši se na završetak hrvatskih pristupnih pregovora, ocijenio je da je, što se tiče Poglavlja 23, 'provedba vladavine zakona daleko najvažnija stvar za građane'. Posebice je istaknuo pitanje borbe protiv korupcije i pitanje izbjeglica.

Bebić o istragama: To nam treba biti glavna preokupacija

Predsjednik Hrvatskog sabora je svom je sugovorniku izrazio zahvalnost na potpori Nizozemske hrvatskom pristupanju u NATO te izrazio očekivanje da će nizozemski parlament prednjačiti u ratifikaciji pristupnog ugovora. Na pitanje novinara o najavljenim istragama o slanju dokumentacije u Haag, odgovorio je da 'nam to ne treba biti glavna preokupacija'. Istaknuo je, međutim, da to treba utvrditi i pritom se strogo držati zakona.

'Svaka država ima svoje tajne dokumente i ne može ih se iznositi' kao na tržnici, rekao je Bebić. Predsjednik Sabora je, što se tiče komentiranje haške presude hrvatskim generalima iz redova vlasti, kazao da Hrvatska poštuje načelo neovisnosti sudstva, ali da je 'obrazloženje presude duboko opterećeno političkim prosudbama'.

Rene van der Linden sastao se i s ministrom Gordanom Jandrokovićem. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene