Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vukovarci: Tražimo suđenje pravednog i nepristranog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S prosvjednog skupa koji je u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara održan danas na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru u povodu presude Haaškoga suda "vukovarskoj trojci", zatražena je maksimalna i pravedna presuda za najteže zločine počinjene u Vukovaru.

"Tražimo suđenje pravednog i nepristranog suda te presudu koja će konačno donijeti mir i spokoj obiteljima stradalih žrtava. Tražimo pravdu jer nepravda generira nove sukobe pa i nove ratove", poručio je na skupu u ime Koordinacije Zdravko Komšić dodajući da "ako sramotna haaška presuda ostane na snazi, za sve nas nazočne 27. rujna 2007. umro je Haag".

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

Na skupu, na kojemu se prema procjeni policije okupilo oko tisuću sudionika, govorila je i vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan poručivši da je presuda Haaškoga suda uzdrmala vjeru građana Vukovara u pravdu.

"Nakon kalvarije koju smo prošli u Domovinskom ratu i progonstva, mi Vukovarci izdržali smo i dodatne žrtve koje su stavljene pred nas i bili smo na razini odgovornosti", poručila je dodajući kako će Vukovar, unatoč svemu, i dalje biti grad tolerancije i mirnog suživota.

Predsjednik Zajednice HVIDR-e Vukovarsko-srijmske županije Stipo Šeremt pročitao je jučerašnje zaključke Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije u kojima je od Vlade i Državnog odvjetništva zatražena obustava svih postupaka protiv osumnjičenih hrvatskih građana u Domovinskom ratu te "drastična promjena odnosa prema cinizmu i aroganciji Carle del Ponte".

Sudionicima mirnog prosvjeda obratio se i predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović izrazivši ogorčenost presudom Haaškoga suda te ustvrdivši kako je njome oduzeto pravo na dostojanstvo koje žrtve imaju i u smrti.

"Slabe su nam nade da će se to ispraviti. Ono što se, međutim, ne smije dogoditi jest da se odustane od tužbe protiv Srbije i Crne Gore koju smo podnijeli 1999. zbog zločina genocida i agresije", poručio je Šeparović dodajući kako se ne smije poslušati "one koji žele da Hrvatska povuče tu tužbu jer trebamo suživot".

"Mi trebamo suživot, ali ne smijemo i nemamo pravo odreći se naše žrtve", rekao je pozvavši građane Vukovara da se pridruže prosvjedu Hrvatskog žrtvoslovnog društva, koji će se održati u subotu u Haagu.

"Iako sud u Hagu za nas više ne postoji već predstavlja samo zdanje, još uvijek od njega postoji opasnost jer se u Haagu nalazi vitez i general Ante Gotovina, a tamo prijete opasnosti i drugim hrvatskim generalima", rekao je Šeparović.

Nakon završetka prosvjednog skupa njegovi su sudionici prošli s upaljenim lampionima do Kamenog križa za slobodnu Hrvatsku, na ušću Vuke u Dunav, podno kojeg su položili lampione u spomen na žrtve stradale u srpskoj agresiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene