Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvjetnici pred Vrhovnim sudom

Završena rasprava o žalbama na slučaj Mamić: Tužiteljstvo traži strože kazne, branitelji traže otvaranje zapisnika s odlukom suda u Osijeku

Veljko Miljević
Veljko Miljević DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zdravko Mamić (Foto: Pixsel) Zdravko Mamić (Foto: Pixsel) Foto: Pixsel Zoran Mamić Zoran Mamić Foto: DNEVNIK.hr Tužiteljica Gordana Križanić Tužiteljica Gordana Križanić Foto: DNEVNIK.hr +0 Veljko Miljević Galerija 1/4 >>
Pune dvije i pol godine od izricanja presude na Županijskom sudu u Osijeku, pred Vrhovnim sudom u tijeku je rasprava o žalbama na presudu u slučaju Zdravka Mamića i suokrivljenika za izvlačenje novca iz Dinama te sumnje na uzimanje i primanje mita, za Zdravka Mamića i Milana Pernara, te zlouporabu položaja za Damira Vrbanovića.

Tužiteljica Gordana Križanić, zamjenica državnog odvjetnika, istaknula je na sudu kako smatra da je sud zanemario vrijednost otegotnih okolnosti prilikom izricanja presuda te tužiteljstvo traži preinake oslobađajućih presuda u osuđujuće i strože zatvorske kazne za optužene u predmetu.

Pročitajte i ovo Zoran i Zdravko Mamic bivši nogometaši Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne sjećam se da sam primio novac" Suđenje Mamićima - 1 Pitanje isplate novca Šok na suđenju Mamićima, Balaban promijenio iskaz: "Vjerojatno sam nešto pomiješao"

Tužiteljstvo tvrdi da je sud izveo pogrešne zaključke o dokazima koje je iznijelo u slučaju Milana Pernara za optužbu za primanje mita i Zorana Mamića za davanje mita. Križanić tvrdi kako postoji niz dokaza koji navodi na dugogodišnje poznanstvo prvookrivljenog Pernara i trećeokrivljenog Zorana Mamića, koji upućuje na dogovore o davanju i primanju mita u svrhu oslobađanja od plaćanja poreza.

Navodi kako je sudu izložena njihova komunikacija tijekom koje je, kako kaže Križanić, jasno da nije bila potrebna zbog razmjene bilo kakve dokumentacije, a o njihovoj povezanosti, tvrdi tužiteljica, svjedoči i činjenica da se u komunikaciji Pernar Mamiću obraća nadimkom Zoki.

Zbog niza dokaza koji navode na čin uzimanja, kod Pernara, i davanja mita, kod Mamića, tužiteljstvo traži vraćanje postupka pred prvostupanjski sud i ponovno pokretanje postupka te preinaku iz oslobađajuće u osuđujuću presudu.

U slučaju Zdravka Mamića, koji je zatražio obraćanje sudu videolinkom, ali mu to nije odobreno zbog njegova odsustva iz države, tužiteljstvo ističe kako je izrečena kazna neadekvatna i preblaga te da je sud zanemario otegotne okolnosti, stoga zahtijevaju veću zatvorsku kaznu za počinjeno djelo.

Ističu kako je i kod Zdravka Mamića i Davora Vrbanovića dokazano da su zloupotrijebili funkciju u svrhu ostvarivanja nepripadajuće financijske dobiti, te su tom prilikom oštetili GNK Dinamo. Iako su, kako je navela primarno trebali raditi u interesu kluba.

Odvjetnik: Nema dokaza, a optužnicu je pisao čovjek koji na to nema pravo

Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića, navodi kako je optužnicu u ovom slučaju pisao zamjenik ravnatelja USKOK-a koji nije kvalificiran za tu dužnost. Obrazložio je to pravilima natječaja za to radno mjesto. Smatra da je ta, kako kaže, činjenica dovoljna da sud odbaci optužnicu u ponovljenom postupku.

Uz to navodi kako je Glavni odbor GNK-a Dinamo donio zaključak kako klub nije oštećen te navodi kako kaznenog djela ne može biti ako nema navedene štete. I to smatra dovoljnim razlogom za odbacivanje presude.  

Veljko Miljević tražio je u ime cijele obrane otvaranje zapisnika kako bi javnost vidjela kako su glasali suci u Osijeku.

Službeno zahtjev nije obrazložen, ali neslužbeno se nagađa da postoji sumnja kako je jedan od sudaca na tom sudu imao izdvojeno mišljenje.

Rasprava, koja je bila predviđena za dva dana, ipak je završena danas, a sada se čeka odluka suda za koju nije poznato kada bi mogla biti donesena.

Mamić u bijegu

Vrhovni sud raspravljat će o žalbi Zdravka Mamića na presudu za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. 

Mamić, koji živi u BiH, tražio je da  javnu sjednicu prati putem videolinka, ali zbog njegovog odsustva to nije moguće. Vrhovni sud RH može prvostupanjsku presudu potvrditi, povećati ili smanjiti kaznu, ali presudu može i ukinuti te cijeli slučaj vratiti na ponovno suđenje.

U lipnju 2018. godine bivši čelnik NK-a Dinamo Zdravko Mamić, njegov brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar proglašeni su krivima za Uskokove optužbe o izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna.

Zdravko Mamić dobio je šest i pol godina zatvora. Njegov brat Zoran Mamić dobio je četiri godine i 11 mjeseci zatvora, Damir Vrbanović, bivši izvršni direktor Dinama, tri godine, a Milan Pernar, poreznik iz Sesveta, četiri godine i dva mjeseca zatvora. Zoran Mamić i Milan Pernar oslobođeni su dijela optužnice za davanje i uzimanje mita.

U međuvremenu je na Županijskom sudu u Osijeku već četiri puta zbog zaraze koronavirusom odgođen početak drugog suđenja Mamiću i ostalima koje se tereti za izvlačenje još gotovo 161 milijuna kuna iz Dinama. Mamić je nakon presude pobjegao u BiH. Hrvatska je potom izdala tjeralicu.

Mamić je u rujnu prošle godine izjavio da se želi vratiti u Hrvatsku i pristupiti svim suđenjima, ali pod uvjetom da se ona ne odvijaju na sudu u Osijeku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene