Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naveli 300 imena

Vrh Katoličke crkve u Teksasu objavio popis svećenika zlostavljača, na njemu i ime jednog Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Don Ivan Turić (79) kaže da nikada nije bio optužen i da za popis ne zna no dodaje da ga njegova objava ne iznenađuje. "Danas možeš očekivati svašta, pa da me stave i na neki popis", rekao je.

Hrvatski svećenik don Ivan Turić (79) našao se na popisu među 300 svećenika koji su prozvani zbog seksualnog zlostavljanja djece, kojeg su u četvrtak navečer objavili čelnici Katoličke crkve u Teksasu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoki kazneni sud Mladić spolno zlostavljao dijete: Ipak ide u zatvor Pedofilija - 2 Određen istražni zatvor Učitelju prijavljenom za zlostavljanje djece policija je pratila mobitel: Javnosti je poznat u kulturnim i crkvenim krugovima

"Draga braćo i sestre u Kristu, danas se nadbiskupija Galveston-Houston pridružuje drugim katoličkim biskupijama Teksasa u objavljivanju imena svećenika koji su vjerodostojno optuženi za seksualno zlostavljanje ili loše ponašanje prema maloljetnicima nakon 1950. godine. Teksaški biskupi odlučili su objaviti imena tih svećenika jer je to ispravno i pravedno te kako bi žrtvama pružili nadu i iscjeljenje", stoji u izjavi objavljenoj zajedno s popisom koju potpisuje teksaški kardinal Daniel DiNardo.

Don Turić u razgovoru za 24sata kazao je kako nikada nije bio optužen i da za popis ne zna no dodaje da ga njegova objava ne iznenađuje.

"Danas možeš očekivati svašta, pa da me stave i na neki popis", rekao je.

U Teksasu je službovao u '70-im godinama prošlog stoljeća, a na popisu stoji da je rođen 1940., da je zaređen 1968. te iz Houstona protjeran 1977. godine. Ni za njega, kao ni za ostalih 299 svećenika koji su na popisu, nigdje ne piše gdje su i kada počinili ono za što ih se optužuje.

Don Turić kaže da je vjerojatno iz Houstona otišao 1977. i to kod rodbine u Argentinu. U Hrvatsku se, kaže, vratio 1996. Do 2016. vodio je Župu Biokovsku te je iste godine umirovljen.

Hrvatskoj javnosti poznat je po tome što je 2012. vodio misu za fra Šimu Nimca, kontroverznog franjevca koji je tada punio novinske napise zbog prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi i zadržavanja novca te zbog veze s bankaricom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene