Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi toplinski val

Ne, nismo ih se riješili: Vrućine i sparina vraćaju se na velika vrata, meteorolog otkriva do kada će trajati i gdje će biti najgore

Vrijeme će idućih dana biti vruće i sparno. Detalje vremenske prognoze donosi meteorolog Darijo Brzoja.

Nakon nekoliko pristojnih ljetnih dana, naši krajevi ponovno će se zagrijavati do 35, pri čemu će uz vrućinu biti i sparno, dok će na moru i noći često biti vrlo tople i stoga ne baš ugodne za spavanje. To je ukratko glavna osobina vremena u sljedećem tjednu. Bit će južine, a u kopnenim krajevima u prvoj polovici tjedna još i poslijepodnevnih pljuskova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

Razlog za ovakvo vrijeme pritjecanje je vruće zračne mase koja će sa sjevera Afrike, preko Sredozemlja u jugozapadnoj struji cijeli sljedeći tjedan pomalo dodirivati naše krajeve.

Nedjeljno jutro bit će i toplo i još uvijek većinom vedro, prevladavat će sunčano, na nebu mjestimice tek visoki prozirni oblaci. Zapuhat će jugo i jugozapadnjak: u kopnenim krajevima oko 18 stupnjeva, u gorju neznatno manje, dok će na Jadranu jutarnja temperatura biti većinom između 21 i 25.

Poslijepodne, vruće i sparno. Uz više oblaka u kopnenom dijelu postoji mogućnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, osobito sjevernije. Puhat će jugozapadnjak, a temperatura ide i do 34 stupnja.

Pokoji pljusak moguć je i na istoku zemlje. I ovdje u nedjelju vjetar s juga, sparina i temperatura oko 32, 33 stupnja.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu bit će pretežno ili djelomice sunčano, nešto naoblake stvarat će se uz južinu. Jugo na moru umjereno, ponegdje i jako. Nestabilnije će biti u unutrašnjosti Istre gdje je poslijepodne moguć pljusak. Temperatura - većinom preko 30, jedino u Gorskom kotaru mjestimice niža.

U Dalmaciji će također biti dosta sunca, no na srednjem Jadranu najvjerojatnije će povremeno biti i umjerene naoblake. Puhat će jako, ponegdje i vrlo jako jugo te će biti i vruće i sparno uz temperaturu većinom između 32 i čak 35 stupnjeva.

More je najčešće 24 ili 25, ugodno za kupanje, a UV indeks će još jednom u najvećem dijelu zemlje biti vrlo visok.

Mogući grmljavinski pljuskovi

I u prvoj polovici tjedna u kopnenom dijelu djelomice ili pretežno sunčano, a u početku i nestabilno pa su u poslijepodnevnim satima mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom, vjerojatnije u utorak. U srijedu stabilnije i sunčanije, a svih dana, zapravo cijeli tjedan, kako se čini, bit će prilično vruće.

I na moru također djelomice ili pretežno sunčano, u ponedjeljak i dosta vjetrovito, uz jako i vrlo jako jugo. U utorak bi, uglavnom na sjevernom dijelu moglo biti pokojeg pljuska uz prolazno više oblaka. Vjetar će tada okrenuti na jugozapadni i zapadni te će potom i slabjeti. I na moru u idućem tjednu vruće uz tople i ponegdje vrlo tople noći.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene