Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vruće, vruće!

Bliži se vrhunac toplinskog vala, u dijelovima zemlje izmjereno nevjerojatnih 40 stupnjeva: Meteorologinja otkriva čeka li nas uskoro spas od vrućina

Iznimno je vruće, ali bit će i još toplije. Vrhunac ovog toplinskog vala očekuje nas u petak. Meteorologinja Ana Bago Tomac otkrila je kada stiže spas od visokih temperatura.

Sunčano i vruće nastavlja se u četvrtak i petak kada nas očekuje vrhunac toplinskog vala, iako su temperature već iznimno visoke.

U srijedu je u Nacionalnom parku Mljet izmjereno čak 40 stupnjeva Celzijevih, a visoke temperature mjere se i u dalmatinskom zaleđu i na istoku zemlje. Posvuda je vruće, ali manja promjena vremena i blagi spas stiže već za vikend.

Vruće, sunčano i sparno

U četvrtak će Hrvatska, kao i veći dio Europe, biti pod utjecajem polja visokog tlaka zraka, pa se očekuje stabilno i sunčano vrijeme.

Jutro će u cijeloj zemlji proći bez većih promjena. Bit će sunčano i vrlo toplo, osobito na južnom dijelu Jadrana.

U unutrašnjosti će se temperatura kretati od 16 u Gorskom kotaru i Lici do najviše 23 Celzijeva stupnja. I dalje će nastaviti jugozapadno strujanje, a s njim će pritjecati vruć saharski zrak.

Poslijepodne će, također, biti vruće, sunčano i sparno. Jedino će jugozapadnjak od sredine dana pojačati pa će biti i jakih udara, osobito u zapadnom dijelu zemlje.

Vruć ljetni dan očekuje i istok Hrvatske. Bit će uglavnom vedro, bez oblaka i vjetra, a najviša tempereatura kretat će se između 33 i 35 Celzijevih stupnjeva.

Vedro i uz slab vjetar, uglavnom jugozapadnjak, bit će i na Jadranu, dok će male naoblake biti u gorskom dijelu zemlje. Posvuda će biti vruće, a temperature u gorju će se penjati do 31 stupanj, dok će na Jadranu ići do 34 Celzijeva stupnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEKOLIKO ZDRAVSTVENIH SAVJETA HZJZ objavio preporuke kako se možete zaštititi od toplinskog vala: Nosite laganu odjeću, izbjegavajte sunce, hladite prostore...

Pročitajte i ovo Nevena Đurović iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu VISOKE TEMPERATURE Bliži se vrhunac vrućina: Liječnica objašnjava kako prepoznati simptome toplinske sinkope te poručuje - "U najvrućem dijelu dana ležanje na prepunoj plaži nije dobro ni za zdrave ljude"

Vruće i sunčano ostaje i na jugu. Najviše temperature opet će se mjeriti u zaleđu, i to čak do 38 stupnjeva. Puhat će uglavnom slab vjetar.

U moru se mjeri temperatura uglavnom 25 stupnjeva, a u Istri i u Splitu izmjereno je 26. UV indeks u većini zemlje u petak je vrlo visok.

Većinu područja u petak očekuje vrhunac toplinskog vala sa srednjom temperaturom oko 35 stupnjeva, a ponegdje će ona biti i viša.

Za vikend pak stiže nestabilnije vrijeme. Bit će pljuskova i promijenit će se zračna masa, pa će biti manje vruće i manje sparno.

Na Jadranu će se do subote zadržati vrlo vruće vrijeme, osobito u Dalmaciji, no od nedjelje stiže vjetrovito uz jako jugo i porast naoblake. Nedjeljno jutro će na sjevernom dijelu proći uz kišu i pljuskove, a poslijepodne će ih biti i južnije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene