Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Toplinski val

Ili u planine ili na more: S juga se gura vrući afrički zrak, temperature idu u nebo

Nastavlja se sunčano, ali vrijeme sad već postaje i sve više vruće. Temperature rastu preko 30 stupnjeva za vikend, a iza vikenda još i više. Svi oni koji su ove dane birali stari godišnji ili možda tek produljuju ovaj vikend, put planina ili put mora, dobro su izabrali. Bez ozbiljnije nadmorske visine ili ugodne vodene površine, idućih dana bit će teško.

S juga nam se sve jače gura vrući afrički zrak. U blizini nema značajnijih frontalnih poremećaja, no u ovakvim uvjetima može biti lokalnih nestabilnosti, ponajprije u gorju, tako da sutra ondje može pasti i kakav pljusak, ali rijetko.

Pročitajte i ovo Ilustracija VREMENSKA PROGNOZA Stižu pljuskovi i grmljavina, a ponegdje je moguć i snijeg Sunčan dan u Zagrebu Vremenska prognoza Planirate kraj tjedna provesti otvorenom? Meterolog otkriva kakvo vas vrijeme čeka

Jutro počinjemo sa suncem, mirno, tiho, toplo, štoviše, čak malo i pretoplo osobito na moru. Temperatura će rano na kopnu biti između 13 i 18, a na moru većinom od 19 do 23 stupnja. Možda na Jadranu južnije malo pomogne slab do umjeren sjeverozapadnjak.

U središnjoj je Hrvatskoj većinom biti sunčano poslijepodne. U unutrašnjosti uz dnevni razvoj oblaka i temperaturu koja će porasti i do 33 stupnja.

Sunčano će prevladavati i u Slavoniji i Baranji. Biti će vrlo toplo i vruće, također uz temperaturu oko 30 do 33 stupnja. Bit će nešto sjeverozapadnog vjetra uz koji će biti i ugodnije.

Dosta sunca sutra i na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj. U gorju, ponajprije u Gorskom kotaru može biti pokojeg pljuska poslijepodne. Na moru će od sredine dana puhati slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, a temperatura će biti oko 31, 32 stupnja.

Sunčano i vruće je i u Dalmaciji. Puhat će sjeverozapadnjak, mjestimice poslijepodne jak. Temperatura će ići do 33. Više vruće bit će, naravno biti će u zaleđu.

More se polako zagrijava. Danas je ono uglavnom 22 do 24 stupnja, toplije na sjevernom dijelu. UV indeks sutra bit će najmanje visok, a češće i vrlo visok.

Idućih dana nastavit će se većinom sunčano i vruće. Dapače, vruće će biti sve više, kako gdje koji dan, no mogli bi prijeći i 35 stupnjeva. U nedjelju i ponedjeljak stoji i mala mogućnost za poslijepodnevni pljusak, upravo uz ove velike vrućine i lokalne nestabilnosti koje ih prate. Puhat će tek slab, rijetko umjeren jugozapadni i zapadni vjetar i pitanje je koliko će osvježavati, a koliko samo potpirivati ovu vrućinu.

U svakom slučaju i na kopnu i na moru idućih dana treba se pripaziti, osobito ako ste osjetljivijeg zdravlja i vrućina vam smeta, a dodatno jer je ovo prvi ovakav val vrućine i to nakon prilično svježeg proljeća. Na moru je također sunčano i vruće: u tom svjetlu najavljujemo i početak kalendarskog ljeta za koji dan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene