Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Jesen donosi hladno i nestabilno vrijeme: Meteorolog otkriva gdje će se najviše osjetiti

Stiže nam nestabilno vrijeme, koje će sa sobom donijeti olujno nevrijeme i kišu. A koje će dijelove Hrvatske pogoditi najviše, u vremenskoj prognozi donosi meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

Jesensko vrijeme stiglo je i prije nego je sama jesen nastupila po kalendaru, a za sad izgleda da će nas slično, jesenski pratiti i veći dio idućeg tjedna.

Naime, vrlo brzo nakon one prošlotjedne kišne epizode te nekoliko, za rujan prilično svježih dana, na vidiku je opet nova kiša. Atmosfera ponovno postaje nestabilna, a vrijeme promjenjivo. Nekakvu višednevnu stabilizaciju meteorolozi ne očekuju do kraja sljedećeg tjedna, tek povremene prozore sunčanijeg vremena.

Ulazimo u visinsko jugozapadno strujanje u kojem će nam idućih dana pritjecati vlažan, nestabilan zrak sa Sredozemlja. Visinska dolina, podržavat će prostrano ciklonalno polje nad Europom pa će u mnogim predjelima biti i oblaka i kiše.

Oblaci su već tu, u nedjelju ujutro, u većini krajeva zato promjenjivo i povremeno kišovito, osobito na sjeverozapadu, u gorju i na sjevernom Jadranu. Pri tom lokalno može biti obilnije kiše, a u gorju i na moru i izraženijih pljuskova s grmljavinom. No češće poslijepodne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna opasno nevrijeme Stižu nam poplave i olujni vjetar, meteorolozi upozoravaju: "Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu"

Povoljnije će biti u početku na istoku i jugu zemlje. Puhat će umjereno i jako jugo, s olujnim udarima; na kopnu južni i jugozapadni vjetar, u gorju uglavnom pojačan. Jutarnja temperatura, u unutrašnjosti od 9 do 14, a na Jadranu od 15 do 19 stupnjeva.

Promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, ili malo kiše u središnjoj Hrvatskoj i poslijepodne. Puhat će jugozapadnjak, a temperatura će biti oko 17, 18 stupnjeva.

Nešto toplije, uz kraća sunčana razdoblja i malu mogućnost za poneki pljusak u nedjelju u Slavoniji i Baranji. Uz vjetar s juga, temperatura  bi mogla dosegnuti i do 22.

Pročitajte i ovo Saniraju se posljedice nevremena u Čazmi - 2 Posljedice nevremena FOTO Porušeni krovovi, suze i očaj: Čazmanci dan poslije nezapamćene oluje zbrajaju štete na domovima

U Gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu prevladavat će oblačno te će biti kišovito, osobito poslijepodne kad oborina može biti obilnija, a i u obliku izraženijih grmljavinskih pljuskova.

Jugo na moru umjereno i jako s olujnim udarima, u gorju umjeren, u višim predjelima i jak jugozapadnjak. Dvadesetak stupnjeva na moru i svega 14 do 17 tijekom dana u gorskoj Hrvatskoj.

Ni u Dalmaciji neće biti stabilno. Uz jako jugo, očekuju se pljuskovi praćeni s grmljavinom. Vrlo malo sunca, mnogo više oblaka, ali toplo. Temperatura, od 20 do 24 stupnja.

A vrijeme će iduća tri dana biti promjenjivo i nestabilno na kopnu. Kiše bi moglo biti svaki dan, iako češće na Jadranu, no tu mogućnost ne možemo isključiti ni za kopnene krajeve. Najmanje oborine u srijedu. Temperatura bez značajnije promjene, tek u početku malo toplije.

Iduća tri dana na Jadranu za očekivati je južinu, nestabilnije vrijeme, uz kišu i pljuskove s grmljavinom koji mogu biti izraženiji, a onda i oborina pri tom obilnija. Osobito u ponedjeljak u Dalmaciji.

Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, pa jak jugozapadnjak. Ovako ukupno, tipično vrijeme za listopad. Nadajmo se da listopad neće biti studeni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene