Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena vremena

Pogledajte kada će se sve preokrenuti – zaspat ćemo u jednom godišnjem dobu, a probuditi se u drugom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sunčano, vruće i ne posve stabilno prognoza je i za petak. Još uvijek, prije svega na moru, mjestimice može biti velike vrućine, a kako će nam takoreći pred vratima biti i frontalni poremećaj, osjetljiviji meteoropati mogli bi već početi osjećati i dolazak promjene vremena: glavobolja ili tek umor, manjak energije i slično.

Tlak zraka kod nas je otprilike izjednačen, dok se europskim kontinentom premješta jedna masa dosta hladnijeg i vlažnog zraka. U petak će se masa kratko zaustaviti nad Alpama, no čim taj zrak počne curiti prema nama, destabilizirat će atmosferu, a vrijeme će se pogoršati.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Slika nije dostupna Vremenska prognoza Kakvo će vrijeme biti na Praznik rada: Ujutro još nešto sunca, ali poslije stižu problemi

U petak ujutro još će biti pretežno sunčano. Rijetko po kotlinama i uz rijeke moguća je kratkotrajna magla. Vjetar će biti slab, na moru uz obalu burin. Temperatura u kopnenom dijelu bit će između 14 i 19 stupnjeva, a na Jadranu uglavnom od 21 do 25 stupnjeva Celzijevih.

U središnjoj Hrvatskoj u petak danju sunčano i vruće, ali nestabilno. Tako bi u središnjim krajevima uz lokalno jači razvoj oblaka moglo biti pljuskova i grmljavine. Temperatura od 31 do 34 Celzijeva stupnja.

Prema istoku, također većinom sunčano i vruće, a šanse za pokoji pljusak ovdje su nešto manje. Isto će biti preko 30, a uglavnom oko 32 Celzijeva stupnja.

Dosta sunca i visoka ljetna temperatura očekuju se i na sjevernom Jadranu, a malo manje vruće bit će u gorskoj Hrvatskoj. Ipak, ni ovdje neće biti stabilno pa stoji mogućnost za lokalne pljuskove, češće u gorju te unutrašnjosti Istre, a prema kraju dana i drugdje. Na moru će poslijepodne puhati umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, a temperatura će biti većinom između 31 i 34 stupnja Celzijeva.

I u Dalmaciji je u petak sunčano i vruće, od sredine dana uz vjetar s mora i temperaturu preko 30, uglavnom do 34 ili 35 stupnjeva. U zaleđu je moguć pljusak.

More je dosta toplo, kao i u četvrtak, a mjeri između 24 do 27 stupnjeva Celzijevih.

UV indeks i u petak će uglavnom biti visok.

Za vikend nas čeka oblačnije vrijeme uz češću kišu te pljuskove i grmljavinu, osobito na prijelazu sa subote na nedjelju. U nedjelju će zapuhati umjeren i jak vjetar sa sjevera, uz koji će zajedno s oblacima i kišom i osjetno osvježiti, i to ponegdje i za desetak stupnjeva. Vrijeme će se brzo stabilizirati već početkom novog tjedna, no barem još dva-tri dana zadržat će se svježije.

Ova promjena vremena prvo će zahvatiti sjeverni dio Jadrana, gdje već u subotu može biti i neverina te obilnije kiše. Zapuhat će umjereno i jako jugo, a u nedjelju već na sjeveru tramontana i bura, podno Velebita s olujnim udarima. Bura će se do ponedjeljka proširiti na cijelu obalu. Potom će i ovdje osvježiti.

HAK objavio važna upozorenja za vozače

Pred nama je još jedan povratnički vikend tijekom kojeg bi, osobito u nedjelju zbog vremenskih neprilika moglo biti poteškoća na našim prometnicama. Mnogi će prema svojim domovima putovati upravo tijekom ovog i idućeg vikenda.

U petak, 24. kolovoza, pojačanog prometa, u smjeru unutrašnjosti te u smjeru zapada s povremenim zastojima bit će tijekom cijelog dana s čekanjima na graničnim prijelazima (osobito na GP Bajakovo sa Srbijom).

Tijekom subote 25. kolovoza najveće gužve bit će u smjeru unutrašnjosti te iz smjera istoka prema zapadnoeuropskim odredištima. Najgušći promet očekuje se od 7 do 16 sati, a čekanja na granicama očekujemo također i tijekom večernjih i noćnih sati.

U nedjelju, 26. kolovoza, očekuje nas, prema prognostičarima DHMZ-a, nagla promjena vremena i jaka bura u podvelebitskom području što će zasigurno dodatno donijeti probleme u ionako otežan promet tijekom cijelog dana. Gužvi će biti u smjeru unutrašnjosti tijekom cijelog dana, a osobito poslijepodnevnih sati, zbog povratka domaćih turista sa svojih ljetnih odredišta.

Dužih čekanja tijekom vikenda bit će na sljedećim cestama:

a) naplata Lučko na izlasku s autoceste A1/A6 prema Zagrebu;
b) naplata Trakošćan na izlasku s autoceste A2 Zagreb-Macelj prema GP Macelj;
c) A7 GP Rupa-čvor Diračje prema GP Rupa i Pasjak;
d) Istarski ipsilon prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija;
e) na otoku Krku u smjeru Krčkog mosta;
f) u blizini turističkih središta na obali te na Jadranskoj magistrali;
g) na većini graničnih prijelaza – na ulasku, te na GP Macelj, Bregana, Kaštel i Plovanija i Rupa i Pasjak – na izlasku iz zemlje.

Moguća su višesatna čekanja na graničnom prijelazu Bajakovo sa Srbijom zbog čega predlažemo korištenje obližnjih graničnih prijelaza Tovarnik i Ilok.

Zbog što bolje protočnosti, djelatnici autocesta i policijski službenici regulirat će promet na naplatnoj postaji Demerje. Ondje će se, tijekom vršnih opterećenja, cestarina moći platiti i gotovinom, dok se ostalim danima smije plaćati samo kreditnim i debitnim karticama, odnosno ENC uređajima.

Čekanja će biti i u trajektnim pristaništima i lukama. Trajekti i katamarani plovit će prema ljetnom plovidbenom redu, a po potrebi će se uvoditi dodatne linije.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene