Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje u pripravnosti

Raste vodostaj Save kod Jasenovca, naselje Mlaka odsječeno. Ćorić: "Najgore je prošlo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeni val kreće se od Karlovca prema Sisku. Na području Karlovca ukinute su izvanredne mjere obrane od poplava i na snazi su redovne mjere nakon što je Korana u osam sati ujutro pala na 714 centimetara. Kupa je u Farkašiću u sedam sati ujutro iznosila 894 centimetra. Stanje se smiruje i na području Hrvatske Kostajnice. Pozornost je usmjerena prema Jasenovcu.

U Jasenovcu su i dalje izvanredne mjere obrane od poplava. Zbog Save koja raste, dižu se zečji nasipi na kritičnim mjestima.

''Visina ide u dva reda, a onda po potrebi još dižemo. Gdje je najkritičnije tu i onda slažemo, i kad izravnamo teren se diže u još redova'', objašnjava Ante Horvat. iz Vodoprivrede Novska.

Nakon tjedan dana Kostajničani su proveli mirnu noć. Sve su kuće obranjene, a ispumpavanje vode iz dvorišta i podruma obiteljskih kuća je nastavljeno.

Tijekom noći vodostaj je pao za tridesetak centimetara i u četvrtak ujutro u 7 sati iznosio je 437 centimetara. U 8 sati iznosio je 432 centimetra.

Tako su dosadašnje izvanredno stanje zamijenile izvanredne mjere obrane od poplava, a obrana tzv. box-barijerama u kombinaciji sa zečjim nasipima pokazala se učinkovitom.

Iz kostajničkog Komunalca upozoravaju da je voda iz izvora Pašina vrela još uvijek zamućena, pa pozivaju građane koji koriste vodu iz gradskog vodovoda da je i nadalje prokuhavaju.

I vodostaj Kupe i Save na sisačkom području usporio je rast, ali su na snazi izvanredne mjere. Naselje Mlaka i dalje je odsječeno.

Sava kod Jasenovca raste. U 8 sati ujutro iznosila je 830 centimetara. U 7 sati Sava je iznosila 829 centimetara.

Vrhunac vodenog vala na sisačkom području očekuje se sutra.

Pročitajte i ovo HGSS pomogao u prijevozu teško bolesnog pacijenta (Foto: HGSS) Poplava kod Hrvatske Kostajnice HGSS-ovci pomogli u prijevozu teško bolesnog pacijenta: "Intervenirali smo kao produžena ruka Hitne pomoći"

Pročitajte i ovo DVD Belajske Poljice (Foto: Dnevnik.hr) Poplavilo im zgradu Muke po malom DVD-u kraj Karlovca: Obnovili vatrogasni dom tek prošle godine, a sad će morati opet

Kupa kod Farkašića stagnira. U 7 sati iznosila je 894 centimetra, a u 8 sati ujutro ostala je na istoj razini, nakon noćašnjeg rasta.

U Karlovcu je u četvrtak u 8 sati ukinuto izvanredno stanje za rijeku Koranu, gdje se provode redovite mjere obrane od poplave, što znači da se smanjuje i broj ljudi angažiranih na terenu te mehanizacija, rekla je Biljana Željeznjak iz karlovačke ispostave Hrvatskih voda.

Ćorić: "Najgore je prošlo"

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ustvrdio je da je područje kojem se približava vodeni val spremno za obranu od poplava, a u Hrvatskoj Dubici i Jasenovcu ne očekuju se prošlogodišnji rekordni vodostaji.

Na novinarsko pitanje o stanju na područjima koja su proteklih dana bila pod mjerama obrane od poplava, Ćorić je uoči sjednice Vlade izrazio uvjerenje da je na području Karlovca i Hrvatske Kostajnice najgore prošlo.

"Tijekom noći imamo opadanje na većini sustava vodostaja. Područje koje će sada biti pod pritiskom južno je od Hrvatske Kostajnice, odnosno Dubice i Jasenovca", rekao je te ustvrdio kako je to područje spremno za obranu.

"Ne očekuju se krajnje visoki vodostaji koji su bili prošle godine, viši od 900 centimetara, i vjerujemo da će to proći bez većih problema", kazao je Ćorić.

Dodao je kako je zadovoljan postignutim u Hrvatskoj Kostajnici i Karlovcu.

"I građani su se složili da smo ove godine u odnosu na prethodne postigli jako dobar rezultat u obrani imovine od poplava, zadovoljan sam i zahvalan HV-u, vatrogasnim postrojbama i svim institucijama koje funkcioniraju u ovim situacijama", kazao je.

Odgovarajući na novinarska pitanja o mirovinskoj reformi i prikupljenim potpisima referendumske inicijative "67 je previše", Ćorić je rekao da je volja građana jasno detektirana prikupljenim potpisima.

Kao bivši ministar tog resora, kaže, svjestan je nužnosti reforme mirovinskog sustava.

"Prosječan radni vijek u Hrvatskoj je oko 30 godina, a s druge strane on je u EU-u 37 godina", istaknuo je Ćorić te dodao kako bi "svi zajedno trebali stati i razmisliti kakav mirovinski sustav želimo".

U Karlovačkoj županiji štete uzrokovane poplavom male, voda ispravna, a promet uskoro potpuno normaliziran

U Karlovačkoj županiji u četvrtak je za promet zatvorena još samo državna cesta DC-36 na dionici Koritinja – Blatnica, prema Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije zasad nema naznaka da voda nije ispravna za piće, a štete uzrokovane poplavom nisu velike i neće biti proglašeno stanje elementarne nepogode, dozanje Hina u Stožeru Civilne zaštite Karlovačke županije.

Promet za Koritinju i Blatnicu teče obilazno cestom Jastrebarsko – Klinča Sela – Pisarovina jer se izlivena Kupa još nije povukla u korito, što je trenutačno jedino cestovno ograničenje iako je protekla tri dana promet povremeno bio ograničen na 21 cesti, rekla je glasnogovornica karlovačke Policijske uprave Senka Staroveški te pohvalila policiju za uspješno odrađen zadatak vezan uz sigurnost u prometu u teškim uvjetima.

"Na prometnicama koje su bile zatvorene zbog izlijevenih rijeka policija je pridonijela većoj sigurnosti građana i bila na usluzi u svakom trenutku, a činjenica da nitko nije stradao dovoljno govori da je sve funkcioniralo i da možemo biti zadovoljni što smo i ovaj put pokazali spremnost na izazove, ovaj put na obilnu kišu koja je pala na širem području Karlovačke županije u kratkom vremenu i izazvala vrlo nagli porast vodostaja i izlijevanje vode na prometnice“, rekla je Staroveški.

Načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Josip Ribar rekao je nakon razgovora s načelnicima gradova i općina koji su imali problema s obilnim oborinama da štete nisu velike. U Plaškom je, primjerice, u šest kuća ušla voda, ali nikome u stambeni prostor, nego samo u gospodarski dio.

"U Belavićima na području Duge Rese jedna je kuća poplavljena, u osam je kuća voda počela ulaziti, ali su se njezinim stalnim ispumpavanjem one obranile od poplave te je šteta zanemariva, kao i u Karlovcu", rekao je Ribar i dodao kako "nigdje neće biti potrebe da se proglašava stanje elementarne nepogode".

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Jelica Magdić rekla je za Hinu kako - na temelju analize uzoraka uzetih na više mjesta u Ogulinu, Karlovcu, Rakovici i Dugoj Resi, iako se u Ogulinu pojavila zamućenost vode u vodovodu - problema s vodom nigdje nema,

"Rezultati se dobivaju nakon 24 i nakon 48 sati od analize, ali zasad nema nikakvih ograničenja te nisu propisane nikakve mjere opreza. Naša Služba za zdravstvenu ekologiju, po nalogu Državnog inspektorata, uzela je jučer i danas uzorke vode za piće i prvi dio analize pokazao je da problema nema, no punu ocjenu ispravnosti vode moći ćemo dati kada ukupna analiza bude završena, kada dobijemo gotove nalaze", rekla je Magdić.

(M.T./Hina)

Aktualno Spremite kišobrane: Stiže ljepše vrijeme, u jednom će dijelu Hrvatske temperature porasti i na 21 stupanj +0 Sunčano vrijeme izvuklo je građane na ulice (Borna Filic/PIXSELL) Hrvatska Spremite kišobrane: Stiže ljepše vrijeme, u jednom će dijelu Hrvatske temperature porasti i na 21 stupanj 1/1 >>

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene