Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Droga u bananama

Nakon velike zapljene kokaina u Dubrovniku: ''Zločinačke organizacije traže druge ulazne luke prema tržištu Europe"

Aktualno Galerija Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga Foto: DNEVNIK.hr +0 Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga, i Mario Jurič Galerija 1/2 >>
Jedan od najčešćih načina krijumčarenja droge je putem mora i kontejnera. U akciji u Dubrovniku bilo je uključeno jako puno ljudi i institucija, a pomogla je i suradnja s drugim zemljama.

Ovo je već treća velika akcija policije od početka godine. ''Hrvatska, kao i ostale zemlje zapadne Europe, suočena je s pojačanim krijumčarenjem kokaina iz pojedinih država Južne Amerike. Kokain je sve popularniji. Ilegalno europsko narkotržište je nezasićeno kokainom pa su cijene puno više u odnosu na tržište SAD-a'', pojasnio je Dražen Rastović, voditelj službe kriminaliteta droga iz Ravnateljstva policije u razgovoru s Mariom Juričem.

Glavne ulazne luke, ističe Rastović, bile su Antwerpen i Rotterdam, preko kojih u kontejnerskom prometu za europsko tržište ulazi 55 posto ukupnog broja kontejnera. Samo u Rotterdamu godišnje godišnje se preveze 14 i pol milijuna kontejnera, dodaje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Točka pucanja'' Europol: Nezapamćene količine kokaina i organizirani kriminal su na vrhuncu tijekom pandemije

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UHIĆEN 39-GODIŠNJAK Jedna od najvećih zapljena splitske policije u proteklih godinu dana: Oduzeto više od četiri kilograma heroina i skoro pola kile kokaina

Luka Ploče, čini se, uz te dvije luke postaje centar za raspačavanje droge. ''Pored Nizozemske i Belgije, Španjolska bilježi u zadnje vrijeme rekordne zapljene kokaina. U tri mjeseca u Antwerpenu zaplijenjeno je 28 tona. To znači da kriminalne i zločinačke organizacije, da bi smanjile gubitak, traže druge ulazne luke prema tržištu Europe'', istaknuo je Rastović u Dnevniku Nove TV te dodao kako je hrvatska policija upoznata s praćenjem trendova. ''Nisu samo hrvatske luke suočene s tim trendom. Tu je i luka Kopar. Prošle godine, u studenom, imali su zapljenu 150 kilograma kokaina. To je takav posao. Traži se način krijumčarenja na europsko ilegalno tržište'', zaključio je Rastović.

Razbijena je i narkobanda u Zaprešiću

Više osoba uhićeno je u utorak na području Zaprešića i okolice u policijskoj akciji razbijanja skupine trgovaca drogom.

''Radi se o višemjesečnom kriminalističkom istraživanju PU Zagrebačke u suradnji s Upravom kriminalističke policije'', potvrdio je Rastović.

Mladiću je prilikom privođenja pozlilo. ''Nakon uporabe sredstava prisile osoba se nije žalila na nikakve ozljede niti tegobe, međutim protekom od oko deset minuta muškarcu je iznenadno pozlilo. Na mjestu događaja ekipa Hitne medicinske pomoći mu je pružila liječničku pomoć te je potom prevezen u Kliničku bolnicu Sveti Duh, gdje je i zadržan na liječenju'', potvrdili su nam iz PU zagrebačke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene