Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA PRAVILA

Mijenjaju se dva važna zakona: Znate li kako će izgledati prelazak granice kad Hrvatska uđe u Schengen?

Granica između Hrvatske i Slovenije (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Granica između Hrvatske i Slovenije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Vlada je u četvrtak u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene dvaju zakona radi primjene šengenske pravne stečevine, odnosno kako bi stupanjem na snagu Schengenskog provedbenog sporazuma državna granica Hrvatske s trećim zemljama postala vanjska granica EU-a.

Vlada je u Sabor uputila izmjene Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o strancima, u kontekstu predstojećeg sastanka Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove koji će se održati za tjedan dana, 8. prosinca, posvećenog donošenju Odluke o punoj primjeni odredaba schengenske pravne stečevine u Hrvatskoj.

"U slučaju jednoglasne odluke Vijeća idući tjedan, izmjenama dvaju zakona stvaramo zakonske pretpostavke za primjenu schengenske pravne stečevine u Hrvatskoj tako da od stupanja na snagu Schengenskog provedbenog sporazuma dosadašnja državna granica Hrvatske s trećim zemljama postaje vanjska granica Europske unije", objasnio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Izmjenama Zakona o nadzoru državne granice propisuju se i poslovi granične policije u unutrašnjosti teritorija (tzv. kompenzacijske mjere), propisuje se da Vlada na prijedlog ministra unutarnjih poslova može donijeti odluku o privremenom ponovnom uvođenju nadzora državne granice na unutarnjim granicama te da o tome obavještava ostale države članice, Europsku komisiju i javnost te podnosi izvješće Europskom parlamentu, Vijeću i Komisiji.

Propisuju se i obveze zapovjednicima teretnog ili putničkog broda, jahte ili brodice namijenjene razonodi ili sportu koja dolazi iz treće zemlje da su dužni najkraćim uobičajenim plovnim putem uploviti u luku u kojoj se nalazi pomorski granični prijelaz radi obavljanja granične kontrole.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Priopćenje vlade Plenković zahvalio Sloveniji na potpori za ulazak zemlje u Schengen i eurozonu: "Ostajemo otvoreni za buduću suradnju"

Granična kontrola na cjelokupnom području graničnog prijelaza

"Preciznije se propisuje da se granična kontrola može obaviti na cjelokupnom području graničnog prijelaza, a ne samo na mjestu predviđenom za graničnu kontrolu, kao što su kontrolorske kućice", istaknuo je Božinović.

To znači da bi se procedure provjera kroz baze podataka i uzimanje biometrijskih podataka za budući Entry Exit sustav mogle obavljati i prije kontrolorskih kućica, dok putnici čekaju u redu (u vozilu).

Time bi se postiglo da se istovremeno obradi veći broj putnika i tako omogući bolja protočnost prometa preko graničnog prijelaza.

Pročitajte i ovo Orsat Miljenić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 GOST DNEVNIKA NOVE TV Predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić o Austriji i ulasku Hrvatske u Schengen: "Ako ne ide lijepo, može na drugi način, ali moramo ući"

Izmjenama Zakona o strancima propisuje se da je MUP nacionalna kontaktna točka za obavještavanje nadležnih tijela EU o obvezama koje su propisane europskim Uredbama o uspostavi europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanjima putovanja (ETIAS) i o uspostavi sustava ulaska/izlaska (EES) za registraciju podataka o ulasku i izlasku, te podataka o odbijanju ulaska za državljane trećih zemalja koji prelaze vanjske granice država članica.

Također se propisuje prikupljanje i pohranjivanje biometrijskih podataka za državljane trećih zemalja prilikom podnošenja zahtjeva za vizu te se preciznije propisuje obveza prijevoznicima da putem sustava za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (sustav ETIAS) provjere imaju li putnici - državljani trećih zemalja valjano odobrenje putovanja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene