Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 1. studenog

Najbogatiji u Hrvatskoj pod posebnim nadzorom Porezne uprave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 1. studenog u Poreznoj upravi će početi s radom Ured za velike porezne obveznike, a bit će zadužen za nadzor 609 velikih poreznih obveznika koji donose ukupno 46 posto hrvatskih poreznih prinosa.

Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o Poreznoj upravi, kojima će se uvesti pojačani nadzor nad poreznim obveznicima koji su lani ostvarili oko 400 milijardi kuna prihoda, a zapošljavaju četvrtinu zaposlenih u Hrvatskoj.

U prošloj godini samo je pet posto velikih obveznika bilo obuhvaćeno vanjskim poreznim nadzorom, dok se čak 95 posto nadzora odnosilo na brojne male porezne obveznike čiji je ukupni porezni prinos ispod 40 posto, upozorio je ministar financija Slavko Linić.

To je praktično značilo, kako neslužbeno kažu u Poreznoj upravi, da su veliki obveznici sami određivali koliko će poreza platiti, a sadašnje porezne vlasti sumnjaju da je zbog takve prakse proračun godišnje bio zakinut za 200 do 300 milijuna kuna.

>> Milanović: Farbali ste građane i tunele po pet puta

U novom uredu radit će 134 porezna službenika, koji će tamo biti raspoređeni iz drugih dijelova Porezne uprave te će proći posebnu edukaciju. Oni će, osim nadzora nad budućim prihodima, moći provjeravati i porezne prijave velikih obveznika iz prethodne tri godine, te im, po potrebi, razrezati dodatni porez.

Vlada je na sjednici također Saboru uputila negativno mišljenje na godišnji izvještaj o poslovanju Fine za 2011. godinu, jer je, po Linićevim riječima, Fina propustila provesti projekte za koje je bila zadužena, poput ustrojavanja Registra zaposlenih u javnoj upravi i projekta Hitro.hr, koji je trebao olakšati otvaranje tvrtki. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Slika nije dostupna Zakon curi na sve strane Harač ne plaćaju ni menadžeri s neto plaćama?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene