Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada izbjegava škakljiva pitanja?

Sve više zastupnika žali se jer ne mogu postaviti pitanja Vladi, a i kad ih postave, ne dobiju odgovor: "Nije razvijena ta kultura…"

Aktualno Galerija Neodgovaranje zastupnicima u Saboru - 1 Neodgovaranje zastupnicima u Saboru - 1 Foto: DNEVNIK.hr Neodgovaranje zastupnicima u Saboru - 2 Neodgovaranje zastupnicima u Saboru - 2 Foto: DNEVNIK.hr Neodgovaranje zastupnicima u Saboru - 6 Neodgovaranje zastupnicima u Saboru - 6 Foto: DNEVNIK.hr Neodgovaranje zastupnicima u Saboru - 5 Neodgovaranje zastupnicima u Saboru - 5 Foto: DNEVNIK.hr +2 Neodgovaranje zastupnicima u Saboru - 4 Galerija 1/7 >>
Nova sjednica Sabora započet će aktualnim prijepodnevom. Oporbeni se zastupnici ozbiljno pripremaju, ali znaju da će na konkretna pitanja rijetko dobiti konkretan odgovor, pogotovo kada je o škakljivim temama riječ. Uz to Vlada sve češće ignorira i njihove pisane upite.

Pitanja su spremna, ali odgovore više gotovo i ne očekuju. Voljeli bi da mogu pitati sve što žele, ali to trenutačno nije slučaj. Saborski zastupnici imaju malo mogućnosti za ispitivanje Vlade, a još manje jer Vlada nerijetko ne odgovara na njih.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Sandra Benčić AKTUALNO PRIJEPODNE Zaiskrilo u Saboru između Plenkovića i Grbina: ''Vi ste jedan muljator! Pa jeste li vi normalni?''

Stephen Bartulica smatra da je premijerova taktika dobacivanje i prebacivanje odgovornosti na druge, manje bitne teme. Smatra da je to slabost, a na sličnom je tragu i Karolina Vidović KrištoIstaknula je kako je dopušteno četrdeset pitanja na 151 zastupnika.

Zastupnici imaju još jednu opciju. Pitanja mogu postavljati pismenim putem. Vlada je dužna odgovoriti im, ali sve češće ni to ne čini.

"Poslovnikom Hrvatskog sabora definirano je da se u roku od mjesec dana treba odgovoriti na zastupnička pitanja, ali Vlada i premijer to krše. Zašto? Zato što činjenice žele sakriti od javnosti", kaže Peđa Grbin

Izbjegli su svakakva pitanja

"Ja sam dosad postavila deset zastupničkih pitanja. Za sedam zastupničkih pitanja prošao je rok, a od tih sedam dobila sam odgovor samo na jedno", požalila se Anka Mrak Taritaš. "Još nije razvijena, rekao bih, ta kultura u Hrvatskoj da Vlada zaista treba odgovarati parlamentu", nastavio je Stephen Bartulica.

Nikola Grmoja smatra da Vlada izbjegava škakljiva pitanja. A neka od pitanja koja su ostala bez odgovora i više su no zanimljiva. Kao ono o manjku nastavnika za pojedine predmete u školama te pitanja o otkupu INA-e.

"U prošlom mandatu predsjedniku Vlade RH postavio sam pitanje što se radi po pitanju otkupa INA-e. Nije mi na to odgovoreno", rekao je Grbin.

"Koje su sve studije u ministarstvima i državnim tvrtkama naručene i jesu li te studije u konačnici implementirane. Koliko je novca uloženo u raznorazne studije koje uopće kasnije nisu iskorištene", dodaje Grmoja. 

"Pitanje imovine predsjednika Ustavnog suda i porijekla njegove imovine", požalila se Vidović-Krišto.

Neodgovaranjem na pitanja Vlada još jednom krši zakon. Od svih drugih očekuje pak da se zakona drže.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene