Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MORAJU I PLATITI

Visoki upravni sud poništio odluku POSI-ja o Karamarku: "Nema uvjeta za odlučivanje o sukobu interesa"

Visoki upravni sud pravomoćno je poništio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz 2016. kojom je bilo utvrđeno da je bivši predsjednik HDZ-a i potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa zbog čega je otišao iz politike.

I prvostupanjskom presudom u ponovljenom postupku poništena je odluka povjerenstva, ali i odluka o pokretanju postupka te je presuđeno da nema uvjeta za odlučivanje o sukobu interesa zbog povrede načela djelovanja. Iako je Tomislav Karamarko osporavao i samu ovlast povjerenstva da pokrene postupak, Visoki upravni sud zaključio je da se povjerenstvu to pravo ne može oduzeti.

Karamarkova odvjetnica Vesna Alaburić Hini je u utorak izjavila da je, osim ukidanja odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od prije pet godina, Visoki upravni sud naložio i da povjerenstvo Karamarku treba nadoknaditi preko 13 tisuća kuna troškova upravnog spora.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović ZA DNEVNIK NOVE TV Miroslav Šeparović o Milanovićevoj izjavi: "Vjerojatno se šali." O kritikama: "Političari hvale naše odluke kada im idu u prilog"

Visoki upravni sud zaključio je da raniju odluku Upravnog suda, iako ju je djelomično ukinuo, ne može smatrati nezakonitom jer je raniju ustaljenu sudsku praksu promijenila i pravomoćna presuda u slučaju sukoba interesa bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ali i novi zakon koji ne predviđa mogućnost vođenja postupka zbog povrede načela.

Ostavke na dužnosti u stranci i vladi Karamarko je podnio nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo da je tvrtka njegove supruge Ane Karamarko "Drimia" primala novac od lobista MOL-a.

Pročitajte i ovo Sudski čekić "zahtjevno ispitivanje" Ustavni sud odlučio obustaviti sigurnosne provjere za suce: Strah ih je da bi mjera mogla izazvati poremećaj

Uslijedio je žalbeni postupak na upravnim sudovima, ali i odluka Ustavnog suda u srpnju 2019. koji je usvojio Karamarkovu tužbu i ukinuo odluke upravnih sudova koji su ranije potvrdili odluku Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je sredinom lipnja 2016. zaključilo da je Karamarko, tadašnji prvi potpredsjednik vlade i šef HDZ-a, bio u sukobu interesa zbog iznošenja osobnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, a osobito na sastanku Vijeća za suradnju.

Karamarko je od početka osporavao da su on ili njegova supruga bili u sukobu interesa, kao i i zaključke povjerenstva vezane uz arbitražne postupke između Hrvatske i mađarskog MOL-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene