Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gubimo milijune

VIDEO Gdje su investicije? Stranih investitora manje nego godinu ranije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prva tri tromjesečja 2013. godine stranih investicija bilo je 530 milijuna eura. Godinu dana ranije bilo ih je 615 milijuna.

I dok je popis imovine impozantan, popis investicija je poražavajući. Prema podacima Hrvatske narodne banke u prvih 9 mjeseci prošle godine bilo je manje stranih investicija nego u isto vrijeme godinu ranije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još ima problema Osjeti se napredak: Bit će novih ulaganja i radnih mjesta Slika nije dostupna Predstavljanje u četvrtak DONOSIMO EKSKLUZIVNE DETALJE Strani investitori analizirali poslovnu klimu u Hrvatskoj

Austrijanac Martin prošle je godine u Zagrebu otvorio trgovinu streličarskom opremom. Nije očekivao da će imati toliko problema s realizacijom investicije.

Grčić: Već sada imamo 30 strateških projekata vrijednosti preko 40 milijardi kuna!

'Veliki problemi s administracijom. Treba puno vremena da skupite sve papire, a kada ih skupite, kažu vam da vam nedostaje još papira', kaže Martin Schaefer.

Umjesto da rastu, stranih investicija je manje. U prva tri tromjesečja 2013. godine - 530 milijuna eura. U odnosu na 615 milijuna eura godinu ranije to je 85 milijuna eura manje.

'Razlozi su vjerojatno činjenica da je manja zadržana dobit kompanija čiji vlasnici su u inozemstvu. Imali smo neke događaje koji se vezuju uz preuzimanje određenih društava koja su bila u stranom vlasništvu od domaćih poduzetnika što je također doprinijelo odljevu kapitala iz Hrvatske', navodi Branko Grčić, potpredsjednik Vlade.

Najveći ulagači u Hrvatsku su Austrija, Njemačka, Lukseburg, Italija i Belgija. Sve je to premalo investicija za oporbeni HDZ.

'Ne samo što je Hrvatska suočena s nepostojanjem priliva investicija nego mislim da je na djelu u stvari jedna borba da se zadrže investitori koji su već ovdje', uvjerena je Martina Dalić, bivša ministrica financija.

Ekonomiste brine što je najviše ulaganja u proizvodnju hrane, nekretnine i trgovinu na malo umjesto u industriju i izvoz koji trebaju gospodarstvu.

'Upravo to ukazuje da same te barijere ali i konkurentnost Hrvatske radne snage još uvijek nisu na dovoljno visokoj razini kako bi zabilježili više greenfield investicija u proizvodni sektor', tvrdi Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene