Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dijelovi Hrvatske bez struje

VIDEO/FOTO ''Ne izlazite ako baš ne morate'': Orkanski vjetar ruši stabla, nosi krovove, u Zagrebu ozlijeđene dvije osobe

Aktualno Galerija Fallerovo šetalište, Zagreb Fallerovo šetalište, Zagreb Foto: DNEVNIK.HR Jak vjetar izazvao niz problema u Osijeku - 3 Jak vjetar izazvao niz problema u Osijeku - 3 Foto: DNEVNIK.HR Jak vjetar izazvao niz problema u Osijeku - 2 Jak vjetar izazvao niz problema u Osijeku - 2 Foto: DNEVNIK.HR Vjetar srušo stabla, Zagreb, Fallerovo šetalište - 2 Vjetar srušo stabla, Zagreb, Fallerovo šetalište - 2 Foto: DNEVNIK.HR +15 Jak vjetar izazvao niz problema u Osijeku - 1 Galerija 1/20 >>
Jak vjetar u silovitim naletima izaziva niz problema u mnogim mjestima u Hrvatskoj. U Osijeku i Zagrebu drveće je rušio na automobile, a kod Virovitice je bacio krov na školu. U gradu na Dravi naređena je evakuacija osječke tržnice zbog silovitih naleta u kojima je nosio dijelove krova.

Olujni vjetar od jutra u Osijeku, Zagrebu i još nekim mjestima u Hrvatskoj stvara probleme građanima i vatrogascima, koji su zabilježili brojne intervencije.

U Zagrebu su ozlijeđene dvije osobe. "U Bogovićevoj ulici se odlomio komad žbuke sa zgrade, a pogođena osoba je pretrpjela samo lakše ozljede. Druga nesreća se dogodila u ulici Vladimira Ruždjaka kada je osoba uslijed jakog vjetra pala. I ona je samo lakše ozlijeđena, zadobila je samo ogrebotine", poručili su iz Zagrebačke policije za Dnevnik.hr.

Županijski centar 112 Zagreb je na mjesta događaja odmah uputio hitnu medicinsku pomoć.

Vjetar je danas nosio čak dijelove krova, lomio grane drveća, koje su pale na automobile, pješačke prijelaze i ceste. Ponegdje su padala i cijela stabla, kao u Zagrebu i Osijeku, gdje je vjetar rušio i zidove, od kojih je jedan pao na automobil.

Pročitajte i ovo Vjetar uništio krovište iznad štandova na osječkoj tržnici - 3 ORKANSKI UDARI VIDEO Vjetar nosi gotovo sve pred sobom: Pogledajte kako lete dijelovi krova osječke tržnice, naređena evakuacija

Štete se zbrajaju, a i valja biti na oprezu jer snažan vjetar nosi i krhotine, koje također mogu biti opasne.

Oštećeni semafori, otpadaju dijelovi fasade

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više dojava građana da je na području Grada Zagreba uslijed jakog vjetra došlo do pada stabala i grana na prometnice i parkirana vozila, opadanja dijelova fasade sa zgrada, oštećenja limova na krovovima, semafora i telefonskih stupova.

Na području Zagrebačke županije zaprimljeno je nekoliko dojava da je na području Prilipja, Pleševice i Zaprešića uslijed jakog vjetra došlo do prekida opskrbe električnom energijom. Na terenu su nadležne službe koje rade na otklanjanju posljedica, poručili su iz Centra.

Javna vatrogasna postaja (JVP) Zagreb u subotu je imala 40-ak intervencija radi uklanjanja stabala koja su pala zbog jakog vjetra.

Uništeni automobili nakon pada stabla zbog jakog vjetra u Labinskoj ulici Vjetar srušo stabla, Zagreb, Fallerovo šetalište - 1 Foto: DNEVNIK.HR

Na zagrebačkoj Remizi zbog snažnog vjetra srušilo se ogromno stablo na parkingu stambene zgrade i oštetilo nekoliko automobila.

Nedaleko od Arene na zagrebačkoj Jaruščici vjetar je potrgao nadstrešnicu i srušio je na automobile, a srušio je i stablo na cestu na Tuškancu, pa je ta ulica zatvorena za promet dok se ne raščisti do kraja.

Uništeni automobili nakon pada stabla zbog jakog vjetra u Labinskoj ulici Srušena stabla zbog vjetra, Zagreb Foto: DNEVNIK.HR

Zatvorena Sljemenska cesta, ne vozi Žičara

Jutros od 9:50 sati zbog vremenskih neprilika zatvorena je u oba smjera Sljemenska cesta za kretanje osobnih vozila. Promet se odvija autobusima javnog gradskog prijevoza, obavijestila je zagrebačka policija.

Zbog jakih udara vjetra je zatvorena i sljemenska žičara, naime, vremenski uvjeti ne dopuštaju njezino sigurno prometovanje.

 

DHMZ: Vjetar će tijekom dana još jačati

Iz DHMZ-a, koji je najavio olujan sjeverozapadni vjetar, objasnio je da je u Zagrebu uzrokovao fenski učinak - nagli porast temperature i smanjenje vlažnosti zraka. 

Vjetar će, upozoravaju, jačati, pa će olujnih i orkanskih udara biti u cijeloj Hrvatskoj.

Siloviti naleti i u Slavoniji: Niz naselja ostao bez struje, evakuacije osječke tržnice

Osijek je također od jutra na udaru, a sve je počelo oko 8:30. Tamošnji Županijski centar 112 zaprimio je više dojava o padu stabala i telefonskih i električnih stupova na prometnice na području Osijeka, Belišća, Bizovca, Dalja i Vuke. Gotovo 15 naselja u okolici Grada na Dravi je bez struje. 

U Osijeku zbog olujnog vjetra lete dijelovi krova, porušio je štandove na Sajmu antikviteta i prometne znakove, a oštetio je i nadstrešnicu osječke tržnice, pa je naređena evakuacija, te je odnio i neke reklamne panoe, javila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Otkazan Sajam antikviteta

Sajam je na kraju otkazan, a u tijeku su pripreme za uklanjanje štandova sa glavne osječke tržnice, izjavila je direktorica osječke "Tržnice" Ivana Davidović.

Na novinarski upit zašto su odlučili organizirati sajam unatoč upozorenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda o dolasku nevremena, Davidović kaže kako su pratili prognoze, ali da nitko nije mogao predvidjeti ovakve orkanske udare vjetra.

Dežurne službe su na terenu, a zasad nema dojava o ozlijeđenim osobama, kažu u Centru.

Iz osječke Gradske uprave izvijestili su da je jutros odmah angažirano 35 radnika gradskog komunalnog poduzeća Unikom na skupljanju granja po cestama, čišćenja cesta i nogostupa.

Pročitajte i ovo Ivan Güttler, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a KLIMATSKA KRIZA Sve niži vodostaji rijeka, a što tek slijedi? "Čekaju nas ekstremne temperature i suše''

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 JEDNAKOST NA KUŠNJI Neka radna mjesta u Hrvatskoj posebno su ugrožena zbog krize na koju svijet reagira prekasno

Ne izlazite van ako ne morate!

''Ne izlazite van ako ne morate'', upozorili su svoje građane iz Virovitičko-podravske županije.

Olujni vjetar ruši drveće i diže krovove pa je tako kod Osnovne škole Suhopolje digao krov s garaže i bacio na školu, a područje je obišao i župan Igor Andrović.

Bez struje i u Karlovačkoj županiji

Jak vjetar koji je puhao diljem Karlovačke županije, prouzročio je nestanak električne energije u Ozlju, Karlovcu i Cetingradu, mjestimični su prekidi i na telekomunikacijama.

Direktor karlovačke Elektre Zvonko Spudić rekao je Hini da su polomljene grane stabala uzrokovale kvarove na mnogim mjestima, no da je riječ o malim kvarovima, ekipe su na terenu, pa se ne očekuju dulji prekidi struje.

U Centru 112 kažu da postoji mnogo dojava o štetama, ali da do 13 sati nije bilo “ničeg alarmantnog”.

Karlovačke vatrogasne ekipe su ekipe na terenu i uklanjaju polomljene grane koje su pale na kolnike i dvorišta ili prijete da će pasti na kuće i slično.

U Karlovcu je u Ulici Tadije Smičiklasa buknuo požar u podrumu jedne stambene zgrade, no tek treba utvrditi je li uvjetovan nevremenom. Vatrogasni zapovjednik Miro Rade kaže da se brzom intervencijom požar nastoji lokalizirati.

Premješta se hladna atmosferska fronta

Najgore će tijekom dana biti na Jadranu, na kojem se očekuju udari bure i do 150 km/h, dok se u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji očekuje jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar s udarima do 105 km/h.

Preko naših krajeva brzo se premješta hladna atmosferska fronta, iza koje sa sjevera kontinenta pritječe hladan i razmjerno suh zrak te je zbog toga vrlo vjetrovito, zbog čega je DHMZ i upozorio na probleme s vjetrom.

Nevolje i u ostatku Hrvatske

Županijski centri 112 i iz drugih dijelova Hrvatske javljaju o brojnim dojavama zbog snažnog vjetra, uz napomenu da su o svemu obaviještene nadležne službe.

U Slavonskom Brodu zaprimljeno je više dojava o prekidu u opskrbi električnom energijom na području Kopanice, Novog Varoša, Okučana i Gređana. 

I u Vukovaru je zaprimljeno niz dojava vezanih uz posljedice jakog vjetra, kao i u Bjelovaru na čijem je području došlo rušenja stabala i stupova ulične rasvjete.

Županijski centar 112 Krapina zaprimio je više dojava da je zbog jakog vjetra došlo do oštećenja dalekovoda te su bez opskrbe električnom energijom Gornja Stubica, dio Zlatara i naselje Petruševec, a srušena stabla te električni i telekomunikacijski stupovi problem su i na koprivničkom području. 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene