Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Svaka im čast!'

Vesna Pusić pozdravila prijedlog slovenskih udruga za ocjenu ustavnosti dizanja žice na granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić pozdravila je u petak prijedlog slovenskih nevladinih udruga i javnih osoba da se ocijeni ustavnost slovenskog postavljanja žičane ograde na granici s Hrvatskom.

"Svaka im čast! Drago mi je da je do toga konačno došlo", izjavila je Vesna Pusić novinarima nakon predstavljanja knjige Mike Tripala "Za demokratsku i socijalnu Hrvatsku".

Pročitajte i ovo Svjetski dan izbjeglica - 2 Značajan rast "Svijet oko nas postaje sve nestabilniji": Očekuje se da će ove godine više od milijun ljudi tražiti azil u EU-u Slika nije dostupna Pusić iz New Yorka 'Tenzije između Hrvatske i Srbije su potpuno nepotrebne ... mislim da treba što prije spustiti tenzije i početi rješavati problem'

Smatra da, politički gledano, njeno pozitivno mišljenje neće puno pomoći, ali i poručuje da bi se i ona ponašala na isti način da je u "svojoj bivšoj egzistenciji", dakle da je sveučilišna profesorica u Hrvatskoj.

"Mislim da to ništa ne rješava, ne pomaže ovoj situaciji, ali da škodi slovenskom društvu taj cijeli eksperiment sa žicom, škodi", naglasila je Pusić.

PROSVJED PROTIV ŽICE Ljubljana: Aktivisti protiv militarizacije i ksenofobije u Europi

Napomenula je kako bi isto tako razmišljala i o hrvatskom društvu da se naša zemlja odlučila od izbjegličkog vala zaštititi dizanjem žičane ograde. "Naravno, s obzirom na poziciju na kojoj jesam, imam odgovornost da pazim da se to kod nas ne dogodi", poručila je.

Skupina slovenskih nevladinih udruga i poznatih javnih osoba predložila je da Ustavni sud ocijeni je li postavljanje žičane ograde na granici s Hrvatskom u skladu s Ustavom i zakonom o zaštiti državne granice, jer smatraju da se njome ograničava pravo na slobodno kretanja, vlasnička i druga prava.
Zahtjev da ustavni suci najprije provjere ustavnost i zakonitost žičane ograde, najprije one uz rijeku Kupu, pokrenula je skupina ekoloških nevladinih udruga iz regije Bela Krajina, koju ta rijeka dijeli od Hrvatske. Skupinu aktivista predvodi nekadašnji član predsjedništva Slovenije i bivši predsjednik Zelenih Dušan Plut, koji je rodom iz tog kraja, a pridružili su mu se i zastupnici u parlamentu, glumica Violeta Tomič i sociolog Matjaž Hanžek, bivši javni pravobranitelj. Prijedlog da se ustavnim sucima postavi i službeni zahtjev za ocjenu ustavnosti žilet-žice predali su braniteljici ljudskih prava Vlasti Nussdorfer. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene