Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča o uspjehu

Jeste li znali da Hrvatska ima proizvod koji je najprodavaniji u Europi, a koristi ga čak i legendarni Michael Jordan?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priča o Vegeti koja slavi 60 godina postojanja priča je o uspjehu. Taj najprodavaniji dodatak jelima u Europi temelj je prehrambene industrije u Hrvatskoj koji je opstao usprkos zahtjevnom globalnom tržištu. Izvozi se u više od 50 zemalja svijeta, a iz Podravke se hvale novim sjajnim poslovnim rezultatima.

Točno u 15 sati sa zagrebačkog Glavnog kolodvora u ponedjeljak je vlakom prema Koprivnici krenulo simbolično Vegetino putovanje. Šest vagona za 60 godina dugu tradiciju. Za ovu namjenu svi su vagoni pretvoreni u mini restoran.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obilježavanje 60. obljetnice Podravka se oglasila o Plenkovićevom licu na Vegeti: "Personalizirane bočice bile su integralni dio slavljeničke kampanje" Slika nije dostupna Posebni dizajn Martina Dalić postaje nova šefica Podravke, stigle i prve reakcije. Prisjetite se kakav je poklon premijer dobio prilikom posjeta

Priča o uspjehu počela je još davne 1959. godine. Od tada do danas Vegeta je postala najprepoznatljiviji domaći proizvod. Izvozi se u više od 50 zemalja svijeta te je prisutna na svim kontinentima, osim Južne Amerike.

"Ove godine lansirali smo i na tržište Australije jedan novitet. Nova lansiranja na novim tržištima, jedna cjelovita priča, strategija kulinarskog brenda da se pokriju sve kategorije, da uspijemo pokriti sve potrebe naših potrošača'', kaže Danijel Kocijan, potpredsjednik za inozemna tržišta.

Nasljednici i danas nastavljaju misiju

Zanimljivo je da Vegetu u svom restoranu koristi čak i legendarni Michael Jordan.

Nekada se ručno pakirala, i to u tvornici u Koprivnici. Sve je nadgledala njezina izumiteljica, profesorica Zlata Bartl, koja je preminula prije 11 godina. "Podravki posebno zahvaljujem što mi je omogućila da taj posao radim i dala mi vrijedne suradnike s kojima sam ja taj posao obavila'', rekla je 2006. godine Bartl.

Njezini nasljednici i danas u Koprivnici nastavljaju misiju. Jedan od njih je i tehnolog Željko Tratnjak, koji je u Koprivnici, u koju se zbog posla i preselio, već 13 godina. "Podravka s Vegetom drži taj dio regije, zapošljava više od 6 tisuća ljudi'', govori Tratnjak i dodaje da Koprivnica od toga i živi.

Najprodavanija u Europi

Na rođendan je stigao i premijer Andrej Plenković u pratnji ministara. Obišao je tvornicu i obratio se na svečanom primanju. "Čestitam na onome što radite za hrvatskog gospodarstvo i, što je najvažnije, za hrvatski izvoz'', poručio je premijer.

"Podravkina tvornica svake godine hrvatskom gospodarstvu donese milijardu kuna prihoda. Možemo reći da je Vegeta uz hrvatske sportaše, nogometaše, obalu, dio nacionalnog imidža kojim se ponosimo'', rekao je Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke.

Godišnje se proda više od 25.000 tona Vegete. U cijeloj Europi ne postoji prodavaniji dodatak jelima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene