Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MAJKA ZA DNEVNIK NOVE TV

Liječnici čarobnjaci spasili živote malenih blizanaca: ''Doktorica je rekla da dođem što prije jer je stanje ozbiljno. Već sutradan smo bili u avionu...''

Aktualno Galerija Kristina Kristina Foto: DNEVNIK.hr Beba Beba Foto: DNEVNIK.hr Ultrazvuk - 1 Ultrazvuk - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ultrazvuk - 2 Ultrazvuk - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija Galerija 1/5 >>
Čarobnjaci - tako je Mirela Čavajda u svom pismu opisala liječnike fetalne kirurgije, koji operiraju bebe s teškim bolestima dok su još u trbuhu. Posebno je istaknula liječnicu Tenu Kovačević, koja joj je nakon pregleda pojasnila da tumor njezinog djeteta ne bi mogli operirati. No, nije svaka dijagnoza tako teška, postoje bebe čije se živote spasilo, a u jednoj nevjerojatnoj priči iz Splita pomogla je upravo doktorica Tena Kovačević.

Blizanačka trudnoća kod Kristine je išla po planu sve 23. tjedna.

Pročitajte i ovo Obitelj Filipović - 1 Svaki 29. stanovnik U slavonskom gradu epidemija blizanaca poprimila ozbiljne razmjere, sad najavljuju pravi spektakl Slika nije dostupna ''Iznenađena sam i sretna'' Događaj koji se rijetko viđa: Rodila blizance, ali s različitim godinama rođenja

"Kad su se okupili svi ginekolozi rodilišta ustanovili su da se radi o sindromu međublizanačke transfuzije u kojem dolazi do miješanja krvi između dva blizanca koji su spojeni na isti krvotok, u posteljici. To je rijetki sindrom koji pogađa jednojajčane trudnoće i za to u Hrvatskoj nema pomoći", počinje priču Kristina iz Splita.

Operaciju rade stručnjaci u tek nekoliko europskih bolnica jer riječ je o fetalnoj kirurgiji - operaciji bebe dok je u majčinom trbuhu.

"To se rješava laserskom operacijom. Sondom se ulazi u unutrašnjost maternice i laserski se odvajaju te krvne žile koje su povezane", pojašnjava Kristina.

U Austriji, Belgiji i Njemačkoj se rade takve operacije za koje i HZZO ima potpisane ugovore. No Kristina je na operaciju trebala hitno pa je stvar preuzela u svoje ruke.

"Doktorica u splitskom rodilištu mi je rekla da ako postoji mogućnost, odem u London da tamo mogu dobiti najbolju skrb. Tako sam i napravila. Istraživala sam dosta o tome, znala sam da će mi ako odmah nešto ne poduzmem, djeca u nekoliko dana umrijeti“, dodaje.

"Imamo doktora iz Hrvatske..."

Poslala je mail klinici profesora Kyprosa Nikolajdasa, svjetskog stručnjaka fetalne medicine.

"Odgovor sam dobila možda kroz jedan sat, jako brzo. Rekla sam da ću poslati nalaze na engleskom, no rekli su mi da ne moram, da imaju doktora iz Hrvatske", kazala je Kristina.

Pa je u ovom malom svijetu Kristina stigla u ruke Zagrepčanki Teni Kovačević, čije ime spominje u pismu i Mirela Čavajda koja joj je nakon pregleda pojasnila da se tumor njezinog djeteta ne može operirati. Ali u Kristininom slučaju stvar je bila potpuno drugačija.

"Rekla je da dođem što prije jer je stanje ozbiljno. Već sutradan smo bili u avionu za London, pregled je bio u 12 sati. Profesor je vidio da je stanje ozbiljno i pripremio se za operaciju. Za jedan sat sam operirana, a zahvat je trajao otprilike pola sata", dodala je.

Od splitske dijagnoze do londonske operacije prošlo je tjedan dana. Od poslanog maila do operacije 24 sata. A od zahvata do nešto ranije, ali zdravo rođenih beba prošla su tri mjeseca.

Kristina je sama platila troškove, ali takve zahvate plaća i HZZO. Do sada je realizirano 14 zahvata fetalne kirurgije. 

"HZZO je dosada za navedena liječenja platio 41.395 eura, te 47.608 švicarskih franaka. Najčešće dijagnoze su poremećaji vezani uz blizanačku trudnoću (najčešće sindrom međublizanačke transfuzije), spina bifida i kritična intrauterina aortna stenoza s posljedicom dekompenzacije srca ploda", kažu u HZZO-u.

A iako medicina nije svemoguća, ovakve priče sigurno su dobar podsjetnik da znanost ljestvicu svaki dan podiže sve više.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene