Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci za ljudska prava

'Važno je da se prema Mirjani Sanader ne postupa strože'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Hrvatska čeka rasplet oko afera bivšeg premijera, njegova supruga Mirjana Sanader ponovno je na udaru policijskih i sudskih mjera. Banka joj je odbila isplatiti novac od njezinih dviju plaća zbog sudske blokade računa.

Mirjana Sanader neugodno se iznenadila kada je došla u Zagrebačku banku. Odbili su joj isplatiti redovna mjesečna primanja za posao sveučilišne profesorice. Nekoliko je puta odlazila, tvrde odvjetnici, no zahtjevi za otvaranjem novog računa su uporno odbijani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I predsjednik HHO-a od nadležnih traži ispitivanje "slučaja Mirjane Pukanić" Slika nije dostupna SSSH ponovno traži Zakon o minimalnoj plaći

'Točna je informacija da su gospođi Sanader blokirane dvije plaće. Međutim sad je otvoren tekući račun tako da očekujemo da će treću plaću dobiti na taj novi račun. Mi ćemo se svakako obratiti mjerodavnim organima jer smatramo da su povrijeđena njezina Ustavna prava u tom slučaju', rekao je Goran Suić, odvjetnik obitelji Sanader.

Svi računi blokirani

Svi poznati računi obitelji Sanader blokirani su, jer su na njima pronađeni višemilijunski iznosi. No u tom se slučaju Mirjani Sanader moralo omogućiti da odmah otvori novi račun na koji će primati plaću. U slučaju Damira Polančeca imovina je također bila blokirana. No njegova plaća uredno je stizala isto kao i plaća njegove supruge.

'Vrlo je važno da se prema gospođi Sanader ne postupa strože ili drugačije nego prema drugim ljudima. Kad se provode mjere sukladno zakonu treba voditi računa da se sve mjere provode s najmanje štete po onog na koga se odnose, da se njegova prava što manje ograničavaju', pojasnio je pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

'Svatko bi trebao imati sredstva za život. Ako su novci pošteno zarađeni, oni bi trebali sigurno doći do onoga koji ih je pošteno zaradio. To naravno ne kolidira s postupkom koji se vodi protiv Ive Sanadera u ovom trenutku', smatra Furio Radin iz saborskog odbora za ljudska prava.

Sud i banka šute

Zašto se situacija oko tekućeg računa gospođe Sanader zakomplicirala od suda, koji je izdao nalog za blokadom, nema odgovora jer su nadležni na godišnjem odmoru. Šuti i banka. 'Poslujući prema zakonskom načelu povjerljivosti i zaštite privatnosti, Banka ne može iznositi informacije koje su povezane sa poslovnim odnosima svojih klijenata', poručeno je iz banke.

Ovo nije prvi put da se Mirjana Sanader žali kako su joj prekršena ljudska prava. Bila je ogorčena i s postupanjem policije. 'Mi ćemo se žaliti, mi smo o tome podrobno razgovarali. Naša prava su prekršena', rekla je 24. prosinca.

'Ukoliko se gospođa Sanader obrati pučkom pravobranitelju, naravno da ćemo postupati i zaštiti je kao i svakog drugog. Kao i što bi štitili i gospodina Sanadera ukoliko nam se obrati', rekao je Malčić.

>> Mirjana Sanader nije mogla do svoje plaće

A gospođa Sanader doznajemo već se obratila nadležnim institucijama. Pismo žalbe osim odboru za ljudska prava i pučkom pravobranitelju, poslano je i na adrese Amnesty internationala kao i Hrvatskom helsinškom odboru.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene