Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VAŠ GLAS

Nema kraja mukama zbog kamenoloma: Pucaju im zidovi, trese se tlo, a unatoč obećanjima kamenolom je još - proširen

Vaš glas: Vilanija (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Vaš glas: Vilanija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vaš glas: Vilanija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vaš glas: Vilanija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vaš glas: Vilanija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vaš glas: Vilanija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vaš glas: Vilanija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vaš glas: Vilanija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vaš glas: Vilanija (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Rubrika Vaš glas posjetila je mještane naselja Vilanija pokraj Umaga, koji zbog kamenoloma u susjedstvu ne mogu otvoriti prozore. Prije više od godinu dana pozvali su nas zbog prašine, buke i pucanja zidova na kućama. Mjesecima se nije ništa pomaklo, a onda je Grad ponudio rješenje: alternativni put za kamione. Provjerili smo je li to mještanima olakšalo život.

Tragovi rada kamenoloma sve su vidljiviji: pukotine koje izaziva podrhatavanje sve su veće, a radovi na saniranju postali su svakodnevica. Miniranja se, tvrde mještani, vrše najmanje jednom mjesečno. Tada najviše strahuju kolika će šteta nastati.

Pročitajte i ovo Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 5 Problem "istarskih favela" Uzrujani Slovenci o optužbama da su okupirali hrvatsku obalu: "Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i raketu za Mars" Mještanin Vilanije pokazuje oštećenja na kući (Foto: Dnevnik.hr) Stanovnici sanjaju svjež zrak Život u magli: Kuće, firme, garaže, sve tijekom miniranja u mjestu pored Umaga popucaju

"Dosta se trese ako ste na nešto naslonjeni ili ako sjedite. Ponekad su dvije eksplozije jedna za drugom tako da tlo podrhtava", rekao je Marko iz Vilanija.

Kamioni teži od deset tona iz kamenoloma više ne idu kroz Vilaniju, nego okolnim putem, kao što im je i naloženo.

Od zadnjeg posjeta Nove TV, kamenolom je produbljen i proširen

Gradnja alternativne pristupne prometnice koju je obećao Grad je u završnoj fazi.

"Obećali su nam da će to napraviti, ali i da će pomjeriti vagu tu drobilicu u kamenolom. Međutim, one uvijek tu rade", rekao je Predrag iz Vilanije.

Od zadnjeg posjeta ekipe Nove TV, može se vidjeti da je kamenolom prokopan, produbljen i proširen. Navodno će se dodatno širiti.

"Ne znamo šta nas još čeka. Molimo Boga da se to završi i da se koncesija ne produži", rekao je Marko.

Grad nema konkretnih odgovora oko premještanja polja dalje od prometnice.

"Nakon toga je za izdavanje koncesije zaduženo ministarstvo. Mi bismo isto voljeli da se taj problem konačno riješi. Nažalost, mi na to ne možemo utjecati", rekao je Ivan Belušić, zamjenik gradonačelnika Umaga.

Ministarstvo pak u dva inspekcijska nalaza nije utvrdilo nepravilnosti pa mještanima preostaje nadati se kraju koncesije. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene