Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIDEO: Danas ratuju citatima

Bebić Mao Ce Tung, Šeks Shakespeare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Bura u čaši vode, da citiram Shakesperae', tako je Vladimir Šeks odgovorio na naš upit stoji li iza velike svađe pokušaj smjene Luke Bebića s mjesta predsjednika Sabora.

Očito je šefica stranke Jadranka Kosor dobro 'izribala' prvake svoje stranke Šeksa i Bebića pa su se danas počeli izražavati poetski.

Pročitajte i ovo Alice Wood tragična smrt Pregazila zaručnika nakon svađe pa lagala da je riječ o nesreći: "Osoba kojoj je najviše vjerovao je osoba koja mu je oduzela život" Ilustracija U kritičnom je stanju Dobio metak u glavu pa prehodao dva kilometra do prijateljeve kuće: Tučnjava eskalirala zbog svađe oko žene

'S Lukom Bebićem se nemam što miriti jer se nismo niti posvađali. Nemojte preuranjeno donositi zaključke', rekao nam je Šeks.

Na naš upit što mu je trebalo značiti 'nećeš još dugo' upućeno Bebiću, Šeks je rekao kako je mislio 'nećeš još dugo na ovaj način voditi sjednicu'.

Inače, Vladimir Šeks je danas bio puno bolje volje nego jučer te je čak dijelio komplimente novinarima. Jučer je novinarima govorio da oni dobro ne čuju da bi danas rekao kako on nije dobro čuo, odnosno da 'čuje selektivno'.

Bebić: Ne znam što je za nekoga 'dugo'

'Neka cvjeta tisuću cvjetova, ne moramo svi biti isti i misliti isto' kazao je Luka Bebić komentirajući jučerašnji incident u Saboru. I on kao i Vladimir Šeks tvrdi kako svađe nije bilo već različitog tumačenja o načinu vođenja sjednice. Na pitanje zna li da se spominje njegova smjena kazao je kroz smješak 'pa dobro da znam da se mogu pripremiti', no uvjeren je kako će odraditi posao do kraja mandata.

Ne očekuje nikakvo mirenje s kolegama jer smatra da svatko ima pravo na mišljenje i stav i ne moraju svi biti kopije. Na pitanje kako komentira izjavu Vladimira Šeksa 'Nećeš još dugo' kazao je kako ne zna što je Šeks mislio te kako ne zna što je za nekoga pojam 'dugo'.

Stranačka šefica još je jučer popodne sazvala sve na hitan sastanak. Bili su svi osim Luke Bebića. Premijerka Jadranka Kosor u svojoj izjavi nije spominjala imena, no, kritika se, čini se, odnosila na Luku Bebića. 'Razgovarat ćemo, naravno, i razgovarali smo već, ali kao što vidite uvijek na naplatu dolazi činjenica ako svi na vrijeme ne reagiramo na govor mržnje. Govor mržnje ma od koga dolazi mora se reagirati odlučno i odmah. Što se tiče HDZ-a mi ćemo nastaviti razgovore o tome', rekla je premijerka.

Spekulira se kako je slijedeći korak njegova smjena s mjesta Predsjednika Sabora.

Plan da se s mjesta Predsjednika Sabora smijeni Luka Bebić službeno, očekivano, nitko iz stranke ne želi potvrditi. Ivan Jarnjak, jedan od sudionika jučerašnjeg sukoba i danas tvrdi da je Luka Bebić bio preblag na, kako kaže, 'govor mržnje',  HDSSB-ova Dinka Burića.

Jarnjak je izjavio kako na jučerašnjem sastanku vrha HDZ-a u Banskim dvorima nije bilo riječi o jučerašnjem verbalnom sukobu u Saboru između Bebića te Jarnjaka i drugog HDZ-ovog potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, pa tako ni o mogućnostima Bebićeve smjene, već da se govorilo samo o amandmanima na Zakon o sprječavanju sukoba interes

Na naše pitanje kako ocjenjuje rad Luke Bebića kazao je kako je za ocjene prerano te da je on već tražio da se na predsjedništvu Sabora zauzme jasan stav o načinu vođenja sjednice. Slično misli i Andrija Hebrang. I on tvrdi da je Luka Bebić 'pretolerantan i da treba razlučiti što je napad bez osnove, a što reakcija na napad'.

Hebrang je također upitan je li točna informacija da vodstvo HDZ-a, nakon jučerašnjeg verbalnog sukoba Bebića s potpredsjednicima Sabora Vladimirom Šeksom i Ivanom Jarnjakom, planira smijeniti Bebića.

'Ja ne razmišljam o tome. Razmišljam samo o tome da je predsjednik Bebić spustio razinu rasprave u Saboru na nedopustivu nisku razinu. On tolerira vrijeđanje, omalovažavanje osobe, laži, neistine i klevete i to je apsolutno nedopustivo u Hrvatskom saboru, a ponavlja se. O tome trebamo razgovarati, ali neću prejudicirati nikakav zaključak', odgovorio im je Hebrang.

Hebrang doduše priznaje da je primjerice Vladimir Šeks pretjerao kada je napao novinare i prijetio SDP-u ukidanjem stranke. Priznao je također kako je on pretjerao kada je prošli tjedan odgovarajuči na napade SDP-ova Željka Jovanovića povezao s režimom Slobodana Miloševića.

S druge strane, koalicijski partner, ali i sam potpredsjednik Sabora Josip Friščić smatra kako Luka Bebić jučer nije napravio 'nijedan krivi korak te ne vidi razloga za priče o njegovoj smjeni'. Kada bi morao glasovati za odlazak ili ostanak Luke Bebića, bio bi protiv jer 'za odlazak nema razloga'.

'Luka po meni korektno vodi Sabor. Mislim da nije pogriješio u ničemu', poručio je. 'Mogao je izreći opomene, ali ono što je i on (Bebić) rekao - svatko od nas kad predsjedava, kada bi se striktno držao poslovnika trebao bi nekoliko puta onoga koji govori vratiti na temu', poručio je Friščić.

Sabor je završio sa zasjedanjem za ovaj tjedan a nastavak slijedi u srijedu u 9.30 kad možemo očekivati nove svađe i sukobe.

>> Kosor od Bebića, Jarnjaka i Šeksa traži očitovanje

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene