Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Autori za Petrovu''

Hvalevrijedna humanitarna akcija za obnovu zagrebačke bolnice oštećene u potresu uskoro završava, pogledajte kako i vi možete sudjelovati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za 19 dana završava akcija ''Autori za Petrovu'' koja je pokrenuta 20. svibnja. Dosad je za obnovu bolniceu zagrebačkoj Petrovoj ulici prikupljeno više od 30.000 kuna.

 Humanitarna akcija ''Autori za Petrovu'' završava za 19 dana, a dosad je u toj akciji prikupljeno 30.620,06 kuna. Bolnica u zagrebačkoj Petrovoj ulici u nezavidnoj situaciji i akciji se bliži kraj, a posljedice potresa još su itekako vidljive. Osim građana, i tvrtke su pozvane da se uključe svojim doprinosom.

Pročitajte i ovo Hrvatski Caritas Vrijeme darivanja traje Hrvatski Caritas organizira humanitarnu akciju "Za 1000 radosti": Cilj je prikupiti sredstva najpotrebnijima Kalendar udruge Krijesnica - 1 Empatija stvara bolji svijet Kalendar koji je izazvao lavinu dobrote: ''Mi odrasli idemo s idejom bit će tužni, istraumatizirani, no oni su djeca - svijetle!"

Budući da je poznato kako su Hrvati najujedinjeniji kada je najpotrebnije, a posebice kada je riječ o humanitarnim akcijama, pomozimo Petrovoj bolnici i svim budućim majkama, ali i doktoricama i doktorima, svom medicinskom i drugom osoblju bolnice, da im prvi trenuci s novorođenim bebama nikada više ne budu obilježeni prizorima kao na jutro 22. ožujka.

 

Upravo zbog potresnih fotografija tih prizora rodilja pred Bolnicom, započeta je ova "umjetnička" humanitarna akcija za koju su hrvatski likovni umjetnici donirali svoja djela u svrhu prikupljanja financijskih sredstava za pomoć sanacije Petrove bolnice od posljedica potresa.

Radi se o vrsnim hrvatskim autorima koji su se proslavili ne samo u Hrvatskoj, već i puno šire, a neki od svoja su djela pokazala po cijeloj Europi, Americi, Aziji.

Sama akcija koncipirana je na način da putem donacije u minimalnom iznosu od 300 kn dobivate priliku osvojiti jedno od umjetničkih djela među kojima se mogu pronaći i ulja na platnu, skulpture, crteži, digitalni printevi itd. Prikupljanje donacija traje do 27. lipnja, a donirati se može i veći iznos od onog potrebnog za ulazak "u bubanj".

Svjetski poznati domaći umjetnici

Akciji su se dosad odazvali hrvatski etablirani autori od Zoltana Novaka, Tihomira Lončara, Stipe Nobila, Vatroslava Kuliša, koji spadaju među naše najcjenjenije slikare, do Tisje Kljaković Braić, koja je poznata po svojim karikaturama, Roberte Vilić, Koraljke Kovač, Pauline Jazvić, koje su više puta izlagale na Bijenalu slikarstva, Bijenalu grafike, Trijenalu crteža, kao i Trijenalu kiparstva.

Aleksandar Bezinović svoje radove izlaže u Los Angelesu, a radovi Ranka Ajdinovića nalaze se i kod osvajačice Grammyja Dee Dee Bridgewater. Sebastijan Dračić svoje je radove predstavio na izložbama po Europi i Kini, dok su slike Marije Koruge bile dio filmskih scenografija za razne produkcijske kuće.

Jelena Bando, Mia Matijević i Petra Lidia Ševeljević rezidencijalno su boravile po Francuskoj, Njemačkoj, Litvi. Tu su i ostali autori, među kojima su neki još studenti Akademije, a neki već i prepoznate nade umjetničke scene. Nikica Jurković, Lav Paripović, Valentina Supanz Marinić, Stjepan Jukić, Bianka Garčević, Laura Brcković, Nikola Grabovac, Mia Matijević samo su neki od uspješne mlađe ekipe koji su odlučili doprinijeti humanitarnoj akciji "Autori za Petrovu" svojim šarolikim djelima do kojih su, neki od njih, teže došli obzirom na, u potresu stradale, ateljee i prostore Akademije.

Kako sudjelovati?

Svi se radovi mogu pogledati na stranici www.autorizapetrovu.com koja je postala i mjesto virtualne online izložbe navedenih umjetnika. Najvažniji dio je da se uplate za akciju ''Autori za Petrovu'' mogu izvršiti na IBAN HR5323400093510978683 za što je otvoren račun za posebne namjene.

Po izvršenoj uplati, pošaljite mail sa svojim podatcima ili ispunite obrazac na službenoj stranici akcije, a po završetku prikupljanja sredstava dobit ćete svoj broj koji ulazi u bubanj za izvlačenje koje će se održati 1. srpnja, sada prikupljenih već više od četrdeset umjetničkih djela. Tako za 300 kuna možete osvojiti slike idjela koja su mnogostruko vrijednija od onog što ste uplatili.

"Da budem iskrena, nisam očekivala tako dobru reakciju! Ali sam jako zadovoljna i nadam se da ćemo uspjeti opravdati očekivanja. I nadam se da će se Petrova dostojno moći obnoviti, neovisno o prikupljenom iznosu" govori Lucia Jerič, organizatorica akcije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene