Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Treba imati obraz kao đon''

Uskok provodi izvide, stranke predlažu zakonska rješenja: Može li se najezda saborskih transfera uopće zaustaviti?

Gradonačelnik Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr)
Gradonačelnik Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Gradonačelnik Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Šef HSS-a Krešo Beljak, u izjavi za Dnevnik Nove TV, iznio je nove teške optužbe za političku korupciju na račun svog bivšeg zastupnika Mladena Madjera i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Njih provjerava i Uskok, a Dnevnik Nove TV je provjerio je li najezdu saborskih transfera i izdaje birača uopće moguće zakonom zaustaviti.

O istrazi Uskoka Milan Bandić šuti. Izjave će kaže davati samo u utorak u 11 sati u stranci.

Pročitajte i ovo Krešo Beljak (Foto: DNEVNIK.hr) Ide u Uskok Beljak: ''Madjer se hvalio kako će za prelazak dobiti vreću novca, imam ljude koji tvrde da su ga čuli'' Slika nije dostupna izbačen iz stranke HSS-ovac koji je spasio Bandića: "To je u interesu Zagreba, nisu mi ponudili protuuslugu"

Uskok provjerava prelazak bivšeg HSS-ovca Mladena Madjera kod Bandića. Krešo Beljak ponovno će do istražitelja. Jer tvrdi - ima nove informacije.

''Pojavili su se navodni svjedoci, koji su spremni svjedočiti.
Svjedoci čega?
Svjedoci njegovog hvaljenja da će dobiti ono što sam ja i rekao - vreću novaca''

Beljak optužuje zagrebačkog župana i bivšeg HSS-ovca Stjepana Kožića da je prijetio aktivacijom
mandata Madjeru, koji ga mijenja u Saboru, ako ne prijeđe Bandiću. Kožić tvrdi da  to nije istina!

''Protiv gospodina Beljaka ću podnijeti tužbu za klevetu. S obzirom da su odlasci iz HSS-a postali pravilo, a ne iznimka, smatram kako bi vodstvo stranke trebalo preispitati sebe, a ne krivce tražiti u drugima'', piše u Priopćenju župana Kožića.

Madjer optužbe ne želi komentirati. No, otkriva da ga iz Uskoka još nisu zvali. Kaže da je spreman otići na razgovor.

Mladen Madjer je posljednji u nizu saborskih prebjega. Kako bi tome stali na kraj, HSS želi da zastupnici potpišu bianco ostavke.

No, ideju u startu ruše ustavni stručnjaci.

''Bianco ostavka u slučaju promjene kluba zastupnika nakon provedenih parlamentarnih izbora su prtouustavne zbog toga što je mandat izabranog zastupnika slobodan i on pripada isključivo zastupniku'', objašnjava ustavni stručnjak Mato Palić.

Šefica Glasa poziva Uskok da odradi posao. I kaže - njezina bivša stranka je prebjeg. ''Pri tom morate znati da sredstva koja se dobivaju za rad stranaka dobiva HNS, a ne dobivaju oni koji su ostali za ono što su se borili. Oni koji su se zalagali, nego oni koji su prebjezi'', kaže Anka Mrak Taritaš.

Iz HNS-a nisu htjeli pred kamere, a SDP je napustilo najviše zastupnika. Čak osam.
Ivo Jelušić nije siguran je li tu kraj.

''Ja se nadam se će sada to malo teže napraviti. Treba imati obraz kao đon. Mada svi ovi koji su to napravili imaju popriličan đon'', kaže Jelušić.

Ako ima političke volje - prebjege se može zaustaviti izmjenom Ustava i zakona. U HDZ-u, doznajemo, to nije bila tema. Poručuju tek kako će biti pažljiviji kod sastavljanja lista, jer ih je dosad napustilo troje.

A HSS-ovci pišu zakonski prijedlog kaže Beljak, ''koji bi bio u skladu s Ustavom i ostalim zakonima, kako bi pokušali prevenirati ovu prostituciju koja se događa u Hrvatskom saboru''.

I dok zastupnici masovno mijenjaju stranke i klubove i zadržavaju mandat, na što imaju pravo po zakonu, potez zadarskog SDP-ovca ravan je čudu.

Darko Vrdoljak napustio je SDP. Mandat gradskog vijećnika im vratio. I odrekao se 30 tisuća kuna, koje je mogao ubrati do novih izbora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene