Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

trgovanje utjecajem

USKOK potvrdio: Provodimo istragu protiv gradonačelnika Požege i njegova zamjenika

Požeški gradonačelnik Darko Puljašić - 2
Požeški gradonačelnik Darko Puljašić - 2 Foto: DNEVNIK.hr
USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv Dinka Puljašića, gradonačelnika Požege i njegova zamjenika Marija Pilona, zbog kaznenog djela trgovanja utjecajem.

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1972.,1982.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem, stoji u propćenju USKOK-a.

U priopćenju se ne spominju imena, već funkcije osumnjičenika, iz čega je jasno da je prvookrivljeni gradonačelnik Dinko Puljašić, a drugookrivljeni njegov zamjenik Mario Pilon.

USKOK tako osnovano sumnja da su tijekom siječnja 2020. godine, I. okr. koristeći se autoritetom gradonačelnika Grada Požege i II. okr. koristeći se autoritetom zamjenika gradonačelnika Grada Požege te predsjednika skupštine trgovačkog društva Komunalac Požega d.o.o. (dalje Komunalac), u kojem trgovačkom društvu Grad Požega ima većinski osnivački udio, zatražili od direktora Komunalca da postupak javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima je to društvo upravitelj provede tako da pogoduje točno određenim izvođačima.

"Tako su okrivljenici tražili da Komunalac u postupku javne nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu uputi pozive za dostavljanje ponuda za obavljanje navedenih usluga onim ponuditeljima na koje ga oni upute, a da će potom ti ponuditelji u skladu s dogovorenim osigurati još dvije ponude drugih ponuditelja te će svoje ponude međusobno uskladiti na način da najpovoljniji ponuditelji budu upravo oni izvođači koje su odredili okrivljenici pri čemu bi se postigle najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na što direktor Komunalca nije pristao", stoji u priopćenju USKOK-a.

Pročitajte i ovo Mislav Bago HOĆE LI STRANKA PLATITI? Mislav Bago o Žiniću i gradonačelniku Požege: ''Plenković nema alibi, to nisu dužnosnici koji su nekoga naslijedili, to su njegovi ljudi''

Pročitajte i ovo Josip Vitez - 1 Tajno snimio razgovore s Puljašićem Bivši direktor požeškog Komunalca za Dnevnik Nove TV o aferi s namještanjem poslova: "To je iskorištavanje položaja i stranke"

O slučaju se oglasio i MUP potvrdivši kaznenu prijavu nakon "višemjesečnog kriminalističkog istraživanja" protiv spomenutog dvojca, koje sumnjiče da su od direktora Komunalca zatražili da osigura angažman točno određenih izvođača protivno interesima suvlasnika stambenih zgrada. 

"Prema traženju spomenuto trgovačko društvo trebalo je uputiti pozive za dostavljanje ponuda onim ponuditeljima koje su odredili spomenuti osumnjičenici, a koji bi osigurali još dvije ponude drugih ponuditelja. Među ponuditeljima bi postojao dogovor da ponude međusobno usklade i tako omoguće da najbolji ponuditelji budu upravo oni izvođači koje su odredili osumnjičenici. Pri tome bi se postigle najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost", stoji u priopćenju MUP-a.

Dodaje se da je direktor Komunalca odbio postupiti po njihovom zahtjevu te je tijekom 2020. proveo javni natječaj suprotno njihovom traženju. 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je protiv dvojice osumnjičenih hrvatskih državljana podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, kaže se u priopćenju.

Istražitelji PNUSKOK-a još su jučer ujutro pretražili službene prostorije Grada Požege, ali  i privatne prostorije te izuzeli potrebnu dokumentaciju

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene