Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Omogućio besplatni parking

USKOK pokrenuo istragu protiv Baldasara: Sumnjiče ga da je Gradu Splitu uzrokovao štetu veću od 400.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši splitski gradonačelnik Ivo Baldasar pod istragom je USKOK-a zbog sumnje da je za nekoliko osoba ''omogućio korištenje većeg broja rezerviranih parkirališnih mjesta bez plaćanja povlaštene mjesečne naknade''.

USKOK je na svojim stranicama objavio da je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv sedmero hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Pročitajte i ovo Tko je sve dobio mandat? - 4 Nespojive funkcije Tko će sjediti na dvije fotelje? "Kad bi se to dozvolilo, sigurno bi Sabor bio pristojnije mjesto" Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu

Jedan je od osumnjičenika i bivši gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. ''Ne osjećam se krivim. Oni rade svoj posao. Ja sam im dao svoju izjavu i objasnio o čemu se radi. Ne razumijem čemu ta istraga, ali treba pustiti ljude da rade svoj posao'', rekao je Baldasar za DNEVNIK.hr.

Osnovano se sumnja, navodi USKOK, da su od 8. srpnja 2014. do 28. ožujka 2017. u Splitu tadašnji gradonačelnik Grada Splita, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo Grada Splita i voditelj Odsjeka za komunalne poslove Grada Splita, na traženje osnivača jednog trgovačkog društva, ovlaštene osobe za zastupanje tog društva i voditelja hotela kojeg je vlasnik navedeno društvo, trgovačkom društvu za potrebe hotela omogućili korištenje većeg broja rezerviranih parkirališnih mjesta bez plaćanja povlaštene mjesečne naknada utvrđene Zaključkom gradonačelnika za rad hotela u središnjem dijelu Grada Splita, kao i da društvo za korištenje rezerviranih parkirališnih mjesta plati manji iznos od propisane naknade.

Koristeći prometne projekte privremene regulacije prometa, društvu su izdavali prometne suglasnosti za rješavanje parkirališta hotela, a Baldasar se sumnjiči da im je potom nalagao da sačine zaključke i ugovore u kojima neće navesti sva rezervirana parkirališna mjesta za koja su znali da ih za potrebe hotela koristi trgovačko društvo.

Tako sačinjene zaključke potpisivao je tadašnji gradonačelnik, navodi USKOK, i društvu za potrebe hotela dodjeljivao na korištenje parkirališna mjesta po mjesečnoj naknadi znatno manjoj od povlaštene naknade koju je kao gradonačelnik utvrdio Zaključkom za rad hotela u središnjem dijelu Grada Splita. Potom su na temelju potpisanih zaključaka, punomoćnik gradonačelnika u ime Grada Splita, i ovlaštena osoba trgovačkog društva, sukladno dogovoru i znajući za prethodne dogovore, zaključivali ugovore.

Navedenom trgovačkom društvu, na štetu Grada Splita, pribavili su nepripadnu imovinsku korist od ukupno najmanje 463.000,00 kuna.

Osim navedenog, voditelj Odsjeka za komunalne poslove Grada Splita, na traženje sedmookrivljenog, bivšeg gradonačelnika i dogradonačelnika Grada Splita, izdao je nalog jednom trgovačkom društvu, ugovornoj strani s Gradom Splitom, da izvede radove postavljanja prometnog ogledala, asfaltiranja i iscrtavanja parkirališnog prostora ispred njegove obiteljske kuće, iako je znao da će navedene radove neosnovano platiti Grad Split. Plaćanjem navedenih radova na štetu Grada Splita, sedmookrivljeni je pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 28.000,00 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene