Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

"Politika stala ispred struke"

Dugine obitelji: "Ako ovaj zakon prođe, udomljavanje će nam biti nemoguće"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Dugine obitelji iznijela je niz primjedbi na konačan prijedlog Zakona o udomiteljstvu, koji se trenutačno nalazi na dnevnom redu Sabora.

Smatraju da Vlada u prijedlogu Zakona otvoreno diskriminira životne partnere i partnerice, koji, ako se Zakon usvoji, neće moći udomljavati. Navode kako je posebno ponižavajuća poruka da u konačnom prijedlogu Zakona građani i građanke mogu pristupiti stručnoj procjeni ako nisu sklopili životno partnerstvo, kao pojedinačne osobe gdje ih se nigdje ne pita koje su seksualne orijentacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uzvraća tužbom Čistačica pojela ostatke sendviča od tune nakon sastanka odvjetnika, dobila je otkaz: "Mislila je da će biti bačen" Ilustracija Poticanje mržnje Iduća stanica - zatvor: Nekad je bio slavan po svojim romanima, danas pozornost privlači desničarskim populističkim i islamofobnim izjavama

„Međutim, ako ste se odlučili sklopiti životno partnerstvo, koje je 2014. godine izglasano većinom u Saboru i prepoznato kao obiteljska zajednica, poruka državeglasi – ipak radije ostanite u svoja četiri zida“, navode u priopćenju.


Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nedavno objavljeni podaci iz 2016. godine pokazuju da su udomitelji u Hrvatskoj većinom osobe iznad 50 godina i da trećina udomitelja nema završenu srednju ili čak osnovnu školu. Udomiteljstvo se u nekim slučajevima gleda primarno kao dodatni izvor prihoda, najčešće je koncentrirano u ruralnim sredinama, dok je mladih visokoobrazovanih obitelji u urbanim sredinama jako malo, a broj im je u opadanju. Broj djece bez roditeljske skrbi smještene u dječje domove lani je narastao čak 36 posto u odnosu na 2016. te je krajem 2017. godine u domovima živjelo čak 1172 djece.

S druge strane, većina modernih i razvijenih europskih država kroz svoje zakone i praksu otvara pristup stručnoj procjeni podobnosti za udomljavanje djece koja nemaju adekvatnu skrb i istospolnim parovima, a podaci iz SAD-a govore da baš istospolni parovi šest puta češće udomljavaju djecu u odnosu na heteroseksualne parove i time predstavljaju važan resurs državi u zbrinjavanju djece bez adekvatne roditeljske skrbi.

Nažalost, Vlada Republike Hrvatske u konačnom prijedlogu Zakona o udomiteljstvu koji se trenutno nalazi na dnevnom redu Sabora odlučila je otvoreno diskriminirati životne partnere i partnerice, i time pokazala da joj nije stalo do dobrobiti djece i prava na najbolje moguće udomitelje.

Još jednom vidimo da je politika stala ispred struke budući da su dugogodišnja i opsežna znanstvena istraživanja pokazala da ne postoji razlika u razvoju djece koju odgajaju heteroseksualni ili istospolni parovi te stoga ne postoje znanstveni temelji za ograničavanje prava istospolnim parovima na pristup stručnoj procjeni podobnosti za udomljavanje djece.

Posebno ponižavajuća je poruka da u konačnom prijedlogu Zakona građani i građanke mogu pristupiti stručnoj procjeni ukoliko nisu sklopili životno partnerstvo, kao pojedinačne osobe gdje ih se nigdje ne pita koje su seksualne orijentacije.

Međutim, ukoliko ste se odlučili sklopiti životno partnerstvo, koje je 2014. godine izglasano velikom većinom u Saboru i prepoznato kao obiteljska zajednica, poruka države je - ipak radije ostanite u svoja četiri zida.

Poruke iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kojima žele popularizirati udomiteljstvo ostaju samo deklarativne, budući da su ignorirani komentari tijekom javnog savjetovanja u kojima je više pojedinaca, stručnjaka i organizacija tražilo da se pristup stručnoj procjeni otvori i životnim partnerima.

Za Sabor su životni partneri građani drugog reda

Saborski zastupnici iz vladajuće koalicije su 6. srpnja ove godine izravno poručili životnim partnerima da su građani drugog reda odbijajući zaključak kojim se poziva Vlada da donese rješenje kojim osobe koje su sklopile životno partnerstvo neće biti diskriminirane prilikom podnošenja zahtjeva za udomljavanje.

U trenutku kada sve više i više zemalja kako u svijetu tako u Europi otvara institut udomiteljstva i uvodi bračnu jednakost, sramotno je da demokršćansko-liberalna koalicija zajedno s pripadnicima nacionalnih manjina, koja se nominalno zalaže za europske vrijednosti poput ravnopravnosti, zaštite ljudskih prava i obiteljskog života, diskriminira kako obitelji koje čine istospolni parovi tako i djecu koja su smještena u domovima.

Pozivamo saborske zastupnice i zastupnike da u konačnom Zakonu o udomiteljstvu uključe formalne i neformalne životne parnere u definiciji udomiteljske obitelji u članaku 9. Zakona o udomiteljstvu i time pokažu da Hrvatska uistinu pripada europskoj obitelji i stoji uz bok zemljama poput Njemačke ili većinski katoličkih zemalja poput Španjolske i Irske, koje jednako tretiraju svoje građane neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji i štite sve obitelji".

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene