Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Vidoševiću

Za svoju šutnju tražio mito, ali ponuđenih 10 tisuća eura shvatio kao uvredu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugog dana svjedočenja Premilovac je ispričao da je sve odnose s Komorom prekinuo nakon "neprihvatljive ponude" od 10 tisuća eura mita.

Igor Premilovac, jedan od dvojice krunskih svjedoka optužbe na suđenju bivšem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanu Vidoševiću za izvlačenje novca, posvjedočio je u četvrtak da je, prije priznanja i nagodbe s tužiteljstvom, za svoju 'šutnju' putem posrednika tražio mito, ali da je ponuđenih 10 tisuća eura shvatio kao uvredu.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu Ilustracija Sude mu Zbog bizarnog razloga umirovljeni pukovnik odavao tajne informacije o ratu u Ukrajini: "Ti si moj tajni doušnik, ljubavi!"

Drugog dana svjedočenja Premilovac, koji je još u istrazi progovorio kako je preko svoje inozemne tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune za HGK i 'oprani' novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te predavao Davoru Komeričkom, ispričao je da je sve odnose s Komorom prekinuo nakon "neprihvatljive ponude" od 10 tisuća eura mita, jer je "u glavi imao neku drugu cifru".

"Jedan moj bivši dubiozni prijatelj rekao je da poznaje Vidoševića i da bismo od njega mogli tražiti novac kako bi se moj neki budući iskaz poput ovoga prilagodio. Par dana kasnije nazvao me Komerički koji je rekao da je 'šef poludio' i da prekida sve poslove i sa mnom i s Komeričkim te da 'preuzima hendlanje mene'. Tijekom ljeta 2011. netko je od mene tražio da se nađemo na Trgu bana Jelačića i donio je 10 tisuća eura u kunama i rekao 'da će šef dalje riješiti'. S obzirom da sam u glavi imao neku drugu cifru taj iznos sam smatrao uvredljivim, ostavio sam tu vrećicu u Gradskoj kavani, sjeo na svoj skuter i otišao", kazao je Premilovac na zagrebačkom Županijskom sudu.

Za tzv. dubioznog prijatelja Premilovac je kazao da se zove Dubravko Kovač kojega je opisao kao "prevaranta" koji je osim njega prevario i "mnoge znane Hrvate".

"Ja sam mu se odlučio povjeriti i ispričao sam mu sve o mom odnosu s HGK, a on mi je rekao da zna Vidoševića, dao mi je njegov broj mobitela kojeg sam ja iskoristio 'za nešto drugo' kasnije, a Kovač je rekao da on to može riješiti. No, nakon što sam odbio tih 10 tisuća eura više nije bilo nikakve komunikacije između HGK i mene", zaključio je Premilovac.

Na pitanja tužiteljstva Premilovac je rekao da je s Vidoševićem imao samo jedan osobni kontakt i to kada su se upoznali na jednoj promociji koju je organizirao Komerički. "Mislim da sam bio 50. osoba od 350 s kojima se on tada pozdravio i to upoznavanje je prošlo bez razgovora", kazao je svjedok.

Premilovac je uz Komeričkog jedan od četvero nekadašnjih Vidoševićevih suoptuženika koji je priznao optužbe za izvlačenje novca pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen i prije formalnog početka suđenja. Uz godinu dana zatvora Premilovac je osuđen i na povrat tzv. imovinske koristi od 2,9 milijuna kuna.

Svoj bi iskaz Premilovac trebao nastaviti u petak kada će odgovarati na pitanja obrane.

Vidošević koji od početka odbacuje optužbe za izvlačenje novca u slučaju Remorker kazao je nakon prvog dana suđenja krajem siječnja kako će mu najjednostavnije biti dokazati porijeklo imovine za koju Uskok tvrdi da je za čak 39 milijuna kuna u nesrazmjeru s njegovim primanjima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene