Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne žele premještaj

"Marin je naš! Za Božić želimo Marina": Učenici prosvjedovali protiv premještaja vjeroučitelja Marina Miletića

Učenici prosvjeduju protiv premještaja Marina Miletića
Učenici prosvjeduju protiv premještaja Marina Miletića DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Učenici prosvjeduju protiv premještaja Marina Miletića Galerija 1/1 >>
Marin Miletić, vjeroučitelj koji je u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci predavao 14 godina, odlukom Riječke nadbiskupije premješten je u drugu školu. Potresen tom odlukom, Miletić je objavio emotivan video, a učenici su danas prosvjedovali protiv njegova premještanja.

"Marin je naš, Marin je naš" i "Miletić, Miletić", orilo se u petak ujutro u dvorištu Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci. 

Pročitajte i ovo Marin Miletić, Marija Selak Raspudić "Pogrešno se izrazila" Raskol u Mostu? Miletić prozvao Selak Raspudić zbog izjave o pobačaju, ona mu odgovorila: "U najtežoj sam izbornoj jedinici" Slika nije dostupna Reakcije se nižu Vjeroučitelj zbog čijeg je govora na prosvjedu reagirala i Riječka nadbiskupija: "U kaosu sam zbog svega"

Gimnazijalci su bojkotirali nastavu i organizirali prosvjed kako bi dali potporu Marinu Miletiću, vjeroučitelju koji je odlukom Riječke nadbiskupije premješten u drugu školu. Formalno je prosvjed zakazan za podne, no prosvjedovati su počeli već ujutro. 

Prosvjednici su nosili i transparente. "Za Božić želimo Marina", "Uz Marina" samo su neki od njih.

Uz učenike se okupilo i nekoliko građana te profesori škole.

"Mislimo da nije fer da se naš profesor ovako iznenada premjesti u drugu školu", poručila je s prosvjeda učenica Tessa Tomas.

"Mislimo da se sada moramo boriti za njega ako se on borio za nas i učitelje prije nekoliko mjeseci", poručuje maturant Adam.  

"Nije očekivao ovakvu potporu, nadao se, ali zahvalan je. Dokazali smo koliko ga učenici vole", izjavila je Josipa Tadić, predsjednica učeničkog vijeća.

"Šteta da je tako otišao, ali možda je to novi izazov za njega", poručila je ravnateljica škole Đudita Franko.  

Matin Miletić riječki je vjeroučitelj koji je na prosvjedu prosvjetara u Zagrebu održao govor od kojeg se Riječka nadbiskupija kasnije ogradila.

"U nas trebate ulagati, a ne u neke fejk tablete koji nakon mjesec dana više ne rade", rekao je Miletić na prosvjedu u studenom i aludirao na izjavu Andreja Plenkoviću da je u Zagreb doveo Ligu prvaka. Mislio je na kongres Europske pučke stranke.

U priopćenju objavljenom nakon prosvjeda Riječka nadbiskupija navodi kako se Miletić nije s njima konzultirao te da za istup nije dobio suglasnost.

Odluka o premještanju ga je rastužila, što se vidi i iz videa koji je objavio na svom kanalu na Youtubeu

''Moram poći dalje. Hvala mojim kolegama. Čovječe... Dođete do jedne linije i nema natrag. Ako napravite korak natrag, onda se sve urušava, fundament cijeli, ideali, onda padne, više niste svoji. Onda se gledate u ogledalo i najgore je kad se čovjek sam sebi ne sviđa. Najgore je kad čovjek gleda sebe u ogledalo i misli da je sebe izdao. Da je izdao vrednote za koje živi. Kad se umiješ ujutro i pogledaš se i pitaš se 'što radiš?'. To je najgore. I ja ne želim biti takav. Nikad neću biti takav. Po svaku cijenu, koju god cijenu treba, platit ću je, po savjesti do kraja", rekao je Miletić brišući suze.

Rekao je i da je ponosan na štrajk i što su se svi držali zajedno, ali da vjeruje da neki misle drugačije.

"To je ta sloboda u koju tako vjerujem", dodao je Miletić.

   

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene