Obavijesti Video Pretražite Navigacija
12 bolnica već spojeno

Ministar o spajanju varaždinske i čakovečke bolnice: ''Na toj udaljenosti nema potrebe imati iste odjele u dvije bolnice''

Novi MR uređaj u Varaždinu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Novi MR uređaj u Varaždinu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novi MR uređaj u Varaždinu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Novi MR uređaj u Varaždinu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Novi MR uređaj u Varaždinu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Novi MR uređaj u Varaždinu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Novi MR uređaj u Varaždinu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Ministar Kujundžić posjetio je varaždinsku bolnicu, gdje u funkciju pušten novi uređaj za magnetsku rezonancu.

To je investicija je vrijedna 7 milijuna i 100 tisuća kuna, a financiran je sredstvima iz fondova Europske unije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasio se vlasnik UZNEMIRUJUĆI VIDEO Konobarica palila šank, vatra zahvatila goste: "Cura je trčala okolo i derala se, prijatelj je imao zapaljena leđa" Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!"

Uz ministra, svečanosti su nazočili župan Radimir Čačić i ravnatelj bolnice. Ovo je prvi takav uređaj u sustavu javnog zdravstva na području sjeverne Hrvatske, a na njega se dugo čekalo. ''U dvije i pol godine u zdravstveni sustav investiralo se više od 400 milijuna, a u tom se broju našlo i ovih 7,1 milijun kuna za magnetsku rezonancu koja je potreba i ove bolnice i pacijentima koji gravitiraju ovoj bolnici i mislim da je nova kvaliteta postignuta za narod ovoga kraja'', rekao je ministar zdravstva.

Kujundžić je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao da su liste čekanja veliki problem ne samo hrvatske nego i svjetske medicine. "S prioritetnim listama čekanja riješili smo ozbiljno bolesne ljude, a broj izvedenih dijagnostičkih i terapijskih postupaka iz godine u godinu se povećava", kazao je Kujndžić dodavši da su potrebe sve veće jer je pučanstvo starije, a medicina se mijenja.

"Prije 10 ili 20 godina radio se magnet pacijentima izbrojenima na prste jedne ruke, a danas se radi, uvjetno rečeno, svakom četvrtom pacijentu", istaknuo je ministar.

Također je najavio da će se nastaviti spajanje bolnica. "Na 15 kilometara udaljenosti, koliko je između bolnica u Varaždinu i Čakovcu, nema potrebe imati u obje bolnice iste odjele, gdje treba nadasve visokokvalitetna ekipa ljudi“, kazao je Kujundžić.

Na pitanje kolike su uštede postignute dosadašnjim spajanjem 12 bolnica, Kujundžić je odgovorio da ne može egzaktno govoriti o uštedama jer je taj proces tek počeo.

Komentirao stanje u Metkoviću

Ravnatelj varaždinske bolnice Nenad Kudelić poručio je da za spajanje varaždinske i čakovečke bolnice postoje dobra volja i napori s obiju strana. "Vjerujem da ćemo funkcionalno povezivanje napraviti po onome što diktira medicina, a ne politika", rekao je Kudelić te je iznio primjer neurokirurgije u varaždinskoj bolnici, koja je regionalni centar za to područje, gdje se struka funkcionalno povezala i spojila.

Kujundžić je spomenuo i liječenje Spinrazom. Rekao je da je Hrvatska među prvima u Europi počela s takvim liječenjem pacijenata sa spinalnom mišićnom atrofijom te da povjerenstvo za Spinrazu pri referentnom centru u KBC-u Zagreb zasjeda najmanje dvaput mjesečno.

"Povjerenstvo za Spinrazu može inicirati proširenje indikacija na odrasle, ljude iznad 18 godina i djecu na respiratoru. Ni jednoga trenutka nisu zaboravljeni pacijenti, pa ni oni sa spinalnom mišićnom atrofijom, međutim procedure se moraju poštovati“, kazao je Kujundžić.

Ministar je komentirao i nezadovoljstvo stanovnika Metkovića hitnom pomoći podsjetivši da je pokrenut postupak osnivanja dnevne bolnice za dolinu Neretve. "S promjenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti modificirali smo i poboljšali model hitne medicinske pomoći, pa vjerujem da će i dolje biti bolja skrb o pacijentima. Oni imaju specifičnu udaljenost i od Splita i od Dubrovnika“, napomenuo je Kujundžić. (S.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene