Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako pomoći Agrokoru?

U očekivanju plana padaju cijene dionica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Službene najave iz ruske Sberbanke kako će pomoći Agrokoru još nisu puno pomogle tvrtkama iz koncerna čijim se dionicama trguje na zagrebačkoj burzi.

Gotovo svima je pala cijena dionica. Dok iz samog Agrokora još ne otkrivaju plan likvidnosti - poljoprivrednici traže da im se dugovi plate do početka nove sjetve.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Večeras od 19 sati Tko će sastaviti Vladu? Glasajte u Dnevniku Nove TV Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

Problemi u Agrokoru i jučer su se osjetili na zagrebačkoj burzi. Pala je cijena dionica svih tvrtki iz koncerna, osim Belja. Još nije pomoglo što su iz ruske Sberbanke službeno objavili da će pomoći Agrokoru. Iz koncerna jučer ne odgovaraju kakav su plan dogovorili.

Nakon sastanka s dobavljačima iz vlade su bili oprezni u izjavama, a to je zato, kaže premijer, što su odgovorni prema osjetljivoj situaciji.

''Nitko od nas nije napravio niti jedan potez, niti jednu izjavu dao koja bi na bilo koji način otežava situaciju ili učinila vrlo tankoćutna financijska tržišta još turbulentnijima'', rekao je Plenković.

Ministar financija rekao je što se očekuje od Agrokora. ''Nisam upoznat sa svim detaljima u ovom trenutku, ali i sami smo iz Vlade nekoliko puta rekli sigurno da u ovom kratkom roku najveći naglasak u rješavanju problematike, ponavljam u kratkom roku, sigurno treba biti iz perspektive dobavljača i radnika'', kaže Marić.

Iz domaćih tvrtki koje pune police mliječnim proizvodima bez komentara o njihovim očekivanjima od Agrokorovog plana. Poljoprivrednici očekuju da im se do početka nove sjetve plati ono što su isporučili prošle godine.

''Najgora opcija, što mi zasigurno nećemo prihvatiti i trudit ćemo se da do toga ne dođe, da poljoprivredne površine sutra preuzme nekakva strana kompanija. Držimo da, ako dođe do preuzimanja, zemljište mora biti dodijeljeno obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima'', rekao je Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

U SDP-u vjeruju u pozitivan rasplet za domaće gospodarstvo. ''Završit će se tako da će ljudi nastaviti raditi, da će dobavljači dobivati novac za robu koju su isporučili. Znači, to je jedini mogući rasplet'', ističe Gordan Maras. A za ukupan dug prema dobavljačima Agrokoru treba više od 16 milijardi kuna.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene