Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'U Leksikografskom zavodu ne postoji ni jedna tužba za mobbing'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu aktualnih napisa o problemima u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža, njegovo Ravnateljstvo je istaknulo da će, bez obzira na izrečeno u javnoj raspravi, i dalje podupirati realizaciju Hrvatske književne enciklopedije, u skladu s planom Zavoda i uz poštivanje dogovorenih rokova,

Ravnateljstvo predlaže i konačan dogovor o njezinom grafičkom oblikovanju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tijekom tri godine U Puli podignuta optužnica zbog mobinga: Vrijeđao i ponižavao podređene, jednoj zaposlenici i prijetio Makarski policajci žale se na mobing (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Mobing, galama i vrijeđanje Makarski policajci podnijeli žalbu na svog šefa: "Viče na nas i govori nam da smo budale i idioti"

Ocijenilo je da su "obostrano izrečeni ishitreni sudovi, izmijenjene teške optužbe, nepotrebno prozivani ugledni pojedinci te je neopravdano pozivano na politizaciju slučaja", čime je poljuljan ugled ustanove u javnosti i stvorena pogrešna slika.

Ravnateljstvo stoga poziva zaposlenike "na sabranost i odgovornost te odustajanje od daljeg polemiziranja".

Glavni urednik Hrvatske književne enciklopedije Velimir Visković jučer je, u ime dijela zaposlenika, novinare izvijestio da u Zavodu vlada "atmosfera straha i terora", a kao krivce, za koje tvrdi da žele opstruirati njegov projekt, naveo je glavnog ravnatelja Tomislava Ladana i ravnatelja Vlaha Bogišića.

Za taj projekt Ravnateljstvo kaže da je trebao biti dovršen najprije 2006., nakon čega je rok produžen do kraja 2007.

Što se tiče optužbi o "mobbingu" u toj ustanovi Ravnateljstvo tvrdi da su njegovi članovi o "određenim problemima, nepopularnim i neprikladnim mjerama uvođenja radne discipline" bili pojedinačno obavješćivani putem sindikalne podružnice i ravnatelja te da ne samo da nijedan od članova ne bi podupro takve mjere nego bi ih osudio".

Otkaza u Zavodu "gotovo da i nema", povjerenici za zaštitu
dostojanstva radnika u protekle dvije godine riješili su dva
prijavljena slučaja, a ne postoji ni jedna tužba za "mobbing", dok tri sudska spora Zavod vodi po drugim osnovama, stoji u priopćenju.

Po njihovim riječima, dio problema međuljudskih odnosa u Zavodu povezan je s restrukturiranjem od 2001. do 2005., "s izborima u leksikografska zvanja i drugim nerealiziranim ambicijama". 

Priopćenje su potpisali članovi Ravnateljstva Nikola Batušić, Mladen Klemenčić, Tomislav Ladan, Nikša Lučić i Mirjana Mataija.

Ravnateljstvo Leksikografskog zavoda sastoji se od triju članova što ih, na prijedlog Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Ministarstva kulture, imenuje Vlada, te dvaju članova izabranih u Znanstvenom vijeću ustanove.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene