Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pojavila se u srbiji

Prijeti li Hrvatskoj opasna zaraza koja bi mogla u prah pretvoriti milijardu kuna? "Može ući i migracijom divljih životinja..."

Goran Jančo (Foto: Dnevnik.hr)
Goran Jančo (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Goran Jančo (Foto: Dnevnik.hr) Goran Jančo (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ljubomir Vlahović (Foto: Dnevnik.hr) Ljubomir Vlahović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marija Vučković (Foto: Dnevnik.hr) Marija Vučković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Svinjska kuga stigla u Srbiju (Foto: Dnevnik.hr) Svinjska kuga stigla u Srbiju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Opasnost od svinjske kuge (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Nakon što je afrička svinjska kuga potvrđena u Srbiji, u Hrvatskoj su pojačane preventivne mjere.

Zbog blizine granice, prva bi na udaru mogla biti Vukovarsko-srijemska županija.

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž"

Hrvatski svinjogojci su na oprezu i strahuju bez obzira na to uzgajaju li svinje na otvorenom ili zatvorenom.

"Štitimo se, svinje su u zatvorenom prostoru. Ne puštamo ih nigdje. Hranimo domaćom hranom. Poslije svakog hranjenja moram se presvući, imam garderobu u kojoj ulazim kod svinja", kaže Ljubomir Vlahović iz Petrove Slatine.

Dođe li zaraza u njihovo dvorište, hrvatski svinjogojci ostaju bez svega. Tako, dužni su ukloniti sve svinje, bolesne i zdrave.

"Onda neću imati prihoda jer ja od toga praktički živim. Država će to nadoknaditi, ali kad ću ja opet moći držati krmače, to je pitanje", kaže Željko Gredin iz Jarmine.

Goran Jančo, predsjednik Svinjogojske udruge Osječko-baranjske županije, pojašnjava kako bolest u Hrvatsku može ući na više načina.

"Može ući migracijom divljih životinja, nelegalnom migracijom domaćih životinja, proizvoda svinjskog porijekla koji su nekontrolirani i koji potječu od zaraženih svinja", kaže Jančo.

Kako bi se farme i svinjogojci zaštitili, u Ministarstvu su donijeli određene mjere, pojašnjava ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"Te se sigurnosne mjere odnose na uzgajivače svinja, lovce, na preglede granica, na provođenje dezinsekcija, dezinfekcija, u ograđenim i zatvorenim prostorima", kaže Vučković.

"Ne dopušta se ulaz neovlaštenim osobama, zaposleni ne smiju donositi hranu animalnog porijekla na farmu. Farma mora biti ograđena, da nema u okolini spontanog ulaska divljih životinja", kaže Jančo.

Ali jedno je sigurno, ističu stručnjaci. "Virus ASK nije opasan za zdravlje ljudi, znači ljudi se konzumiranjem svinjskog mesa sigurno neće zaraziti virusom", poručuje Jančo.

Ne šteti ljudima, no gospodarstvu bi donijela goleme štete. "Godišnje se kolje milijun i 100 tisuća svinja. Otprilike je taj promet vrijedan milijardu kuna i riječ je o vrlo osjetljivom sektoru", kaže ministrica Vučković.

Pogodi li Hrvatsku zaraza, za proizvodnju, koja je ionako u problemima, bio bi to udarac od kojeg se teško oporaviti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Aktualno Afrička svinjska kuga na vratima: ''U slučaju pojave, to bi uzrokovalo velike ekonomske štete. Nema lijeka, nema cjepiva" +0 Tatjana Karačić (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Afrička svinjska kuga na vratima: ''U slučaju pojave, to bi uzrokovalo velike ekonomske štete. Nema lijeka, nema cjepiva" 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene