Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pred oltarom ili kod matičara?

Hrvati se sve manje odlučuju za crkveni brak: "Tendencija je da se Crkvi kao instituciji sve manje vjeruje u društvu..."

Vjenčanje, ilustracija
Vjenčanje, ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vjenčanje/Ilustracija - 1 Vjenčanje/Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vjenčanje, ilustracija Vjenčanje, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Vjenčanje/Ilustracija - 2 Vjenčanje/Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vjenčanje/Ilustracija - 4 Galerija 1/4 >>
U Hrvatskoj se nastavlja trend sklapanja građanskih brakova. U prvih šest mjeseci prošle godine čak su 692 braka više sklopljena izvan Crkve. Sociolozi predviđaju da će se ta brojka samo povećavati.

Vjenčanje u crkvi ili vjenčanje kod matičara? Najnoviji podaci pokazuju da se sve više ljudi odlučuje upravo za ovu drugu opciju. Tako brojke Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je prije 2 godine bilo ukupno 50,1 posto brakova sklopljenih u Crkvi i 49,9 posto brakova sklopljenih u matičnim uredima.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

Prije 10 godina, brakovi sklopljeni u crkvi bili su u znatnijoj prednosti, nad onim građanskima. ''Svatko živi prema onome što vjeruje i što želi. Za nas je brak jedna prvenstveno i vjerska zajednica, i građanska zajednica, ali bez te vjerske dimenzije nije nam to to. Ako netko drugi voli drugačije – apsolutno'', kaže Pavao iz Osijeka.

Trend nesklapanja crkvenih brakova će se nastaviti, poručuje sociolog religije Ivica Maštruko.

''Tendencija je inače da se Crkvi kao instituciji manje vjeruje u društvu, a i Crkva sama sada je, uviđajući to, donijela propise kojima se razvrgnuće ili poništenje brakova sada lakše postiže'', ističe Maštruko.

Sociolog dodaje i da to govori o nesigurnosti mladih, s čime se slažu stariji bračni parovi. ''Sada je trend, neka moda, da ako se nisu dva puta oženili i udali nisu moderan tip. Imamo jednu kćerku koja je rekla: 'Pa što ako se razvedem? To je danas moderno'. Ajme'', ispričala je kroz smijeh Splićanka Nada.

Tragično ili ne – Hrvatska po manjem broju crkvenih brakova prati svjetske obrasce.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene