Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacija smo neplivača

Zašto nedostaje spasioca na plažama? U Hrvatskoj ih je tek 500 licenciranih, a potreba raste: "Tečaj je izuzetno zahtjevan..."

Na Jadranu nedostaje spasioca, a taj nedostatak osjećaju i u Crvenom križu, koji je ovlašten za osposobljavanje spasilaca na vodi. U ovom trenutku u Hrvatskoj postoji tek 500 licenciranih spasilaca s važećom dozvolom.

U Hrvatskoj u ovom trenutku postoji tek 500 licenciranih spasilaca s važećom dozvolom, a potreba za njihovim uslugama postoji na 200 plaža pod koncesijom. Hrvatska zbog ovog po pitanju sigurnosti na plažama zaostaje za konkurencijom na Mediteranu.

"Najčešće su to neki okolišni čimbenici poput utjecaja topline, toplinskog udara, a treba paziti i sam na sebe - jer kad se netko krene utapati, to je već kraj", rekao je spasilac Arijan.

Novinar Ivan Kaštelan za o svemu je pričao s Tanjom Marinković iz Crvenog križa. 

"Plaža Žnjan srećom ima spasilačku službu, pa se veliki broj kupača može osjećati sigurnije. No to nije slučaj s brojnim plažama na Jadranu", rekao je Kaštelan. "Da, broj od 500 spasioca nije mali, i taj broj raste iz godine u godinu, međutim isto tako raste i potreba za njima", rekla je Tanja Marinković.

Problem u tečaju ili uvjetima?

Kako bi se postalo spasiocem na plaži, mora se položiti tečaj, koji je vrlo zahtjevan. "Tko želi pristupiti tečaju mora proći ulazne norme: dakle, otplivati 400 metara unutar 8 minuta, odraditi 25 metara ronjenja i demonstracija pravilne tehnike noge - prsa", rekla je Marinković. 

"Nakon što se te norme zadovolje, tečaj sam po sebi traje tjedan dana, podijeljen je na tri cjeline: prvu pomoć, ekologiju i spašavanje. Sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela, najviše praktičnog. Tečaj je izuzetno fizički i psihički zahtjevan", rekla je.

Pročitajte i ovo Ante Vlašić i Paula Klaić Saulačić Nedostatak radne snage Turisti preplavili Jadran, no ima li ih tko poslužiti? "Krenuli smo kasno u tu priču, ali država mora..."

Međutim, smatra da je veći problem u ponuđenim uvjetima pozicije. "Činjenica je da spasilački djelatnici odlaze za vrijeme sezone na mjesta gdje će im biti bolji uvjeti. Ovdje ne pričam samo o plaći - koncesionari su počeli dizati uvjete za spasioce, ali radi se i o ponuđenom prijevozu, osiguranom smještaju, obrocima...", rekla je.

S problemom manjka spasilačkih službi suočavaju se i plaže koje nisu pod koncesijom. "Nije da sve plaže koje nisu pod koncesijom nemaju spasilačku službu - evo, plaža Žnjan je gradska, a ima spasilačku službu. Međutim, činjenica je da se neki gradovi, ali i koncesionari, naprosto ne drže zadanog zakonskog okvira", rekla je.

Koji su najčešći problemi na plažama?

Kupači se na plažama suočavaju s brojnim problemima, za koje spasilačke službe moraju biti spremne. "Evo, prije ove reportaže sam otišla do spasilačke službe na Žnjanu kako bih dobila izvještaj o intervencijama tamošnjih spasilaca".

"U 15 dana koliko rade imali su 35 intervencija, i u pravilu se radi o posjekotinama, otvorenim ranama, slučajevima sunčanice i - izgubljenim osobama na plaži", rekla je Marinković.

Komentirala je i činjenicu da je Hrvatska, nažalost, nacija neplivača. "Statistike su zaista porazne, žao mi je što se to izbacilo iz školskog sustava. Baš smo jutros imali dodjelu uvjerenja za male plivače, u ovom slučaju to su bili Ukrajinci. Radi se o 30 djece, imali smo tri tečaja plivanja za njih", rekla je Marinković. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene