Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poražavajući podaci

U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena - žrtva nasilja u obitelji: "Šute jer se boje..."

O nasilju nikako i nikada ne treba šutjeti, ne treba o njemu ni govoriti samo na prigodne dane, a gdje društvo i država zakazuju zna Dunja Bonacci Skenderović koja se bavi suzbijanjem nasilja nad ženama.

U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena - žrtva nasilja u obitelji! Nedavno je obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. I predsjednik Republike je svom kolegi Macronu u Zagrebu na rever stavio vrpcu s tim ciljem. No, gdje društvo i država zakazuju?

Reporterka Valentina Baus o ovoj je temi razgovarala s Dunjom Bonacci Skenderović, konzultanticom za suzbijanje nasilja protiv žena.

"Mislim da smo društvo koje još uvijek tolerira nasilje, pogotovo nad ženama. Nedostaje nam servisa, ne vjerujemo ženama kad prijave nasilje, nemamo dovoljno skloništa. Sve su to neki od uzroka zašto nasilje još uvijek nije iskorijenjeno", objasnila je.

Žene dugo vremena dok ne prijave nasilje - šute. "Prvo jer im je rečeno da šute, boje se, često puta nisu samo žrtve fizičkog nego i ekonomskog nasilja - nemaju sredstava da odu iz takvih nasilnih veza", objasnila je Bonacci Skenderović.

Stječe se dojam da samo kad se dogodi ubojstvo, kao posljednje u Splitu, tek se onda priča o tom problemu u društvu. "Vjerujem da će se javnost sada jače pokrenuti. Kada se dogodi obiteljsko nasilje ne reagira se puno jer je javnost sklonija reagirati senzacionalističkim događajima, nažalost", izjavila je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podignuta optužnica Ravnatelj doma za odrasle spolno uznemiravao tri zaposlenice, maltretirao četvrtu: "Klečat ćeš preda mnom"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prepoznajte nasilje u obitelji! Jeste li vi ili netko koga znate žrtva obiteljskog nasilja? Donosimo sve znakove nasilja, mitove o njemu, ali i gdje i kako potražiti pomoć

Ono što je bitno jest da se zlostavljača mora maknuti iz kuće, a ne obrnuto kako se i radi, objasnila je. Kada je u pitanju potpora zlostavljanim ženama - nevladine organizacije odrade svoj dio posla, ali institucije... "Mislim da centri za socijalnu skrb bi trebali još više pomagati ženama koje su žrtve obiteljskog nasilja", navela je.

A poruka svim ženama koje nisu sigurne trebaju li prijaviti nasilje je:

"Prijavite. Znam da je teško i osobna odluka. Postoje servisi, usluge, skloništa, nevladine organizacije. Tako da - bolje je ne živjeti u nasilju", poručila je.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene