Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bruxelles ili Strasbourg

U Europski parlament se sprema 12 hrvatskih zastupnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogo veći novčani iznosi, ali i brojne druge povlastice, smiješe se budućim europskim parlamentarcima - hrvatskim kandidatima za EU parlament. Status promatrača ondje bi trebala dobiti i Hrvatska.

S Markova trga - u Bruxelles ili Strasbourg. I hrvatski će zastupnici put gradova u kojima europarlament zasjeda. Na euro život privikavat će se njih 12. Za početak samo u statusu promatrača. Vrata Europskog parlamenta otvorit će se za 7 HDZ-ovaca i 5 SDP-ovaca. 'Za to trebaju mladi ljudi, puni entuzijazma i sa puno slobodnog vremena. Ima li takvih u HDZ-u? Ima ih dosta, toliko da možemo preuzeti i SDP-ove mandate', kaže Andrija Hebrang iz HDZ-a.

'Meni to ne bi bio problem, ja sam se zbog politike dosta selio', komentirao je mogući mandat SDP-ovac Tonino Picula, bivši šef diplomacije koji ovakvu priliku ipak ne bi pokušavao ugrabiti. Osim toga, euroskeptičan je. 'Ovoga trenutka zec je još u šumi, odnosno Hrvatska nije u dobroj kondiciji. Politika je posrnula i treba je popravljati', kaže Picula.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ekocid Stiže novo kazneno djelo: Jedan od najtežih zločina napokon će biti strogo kažnjavan Julija Navaljnaja u Europskom parlamentu - 1 Dočekali je ovacijama Udovica Navaljnog zastupnicima EU parlamenta: "Želite poraziti Putina? Onda prestanite biti dosadni"

I u jednom i u drugom političkom taboru uvjeravaju kako o potencijalnim kandidatima za Europski parlament nisu razgovarali. Samim time, nitko ne želi licitirati s eventualnim imenima kandidata. No, tko god bude odabran neće se moći požaliti na primanja koja će biti oko 7 tisuća eura. Doduše, potencijalni kandidati na europsku plaću mogu računati tek nakon ulaska u Uniju i to kad ih Hrvati odaberu na izborima. Tada će i hrvatski jezik ondje postati službeni.

Plaća od 7 tisuća eura

No, plaća od 7 tisuća eura ne privlači svakoga. 'Ja u svojoj struci mogu zaraditi puno veću plaću nego oni tamo', rekao je Andrija Hebrang. Sve dok nova lica ne zamijene privremene zastupnike, ni oni se na svoj status ne bi trebali. Iako smješteni u zadnjim redovima, bez prava glasa, imat će pravo na brojne povlastice. Dnevnice pokrivaju troškove smještaja i prehrane. Službeni automobil mogu koristiti na relaciji do 20 kilometara od mjesta rada, a dobiti će i posve opremljen ured. Nadohvat ruke su im i banke, pošte, frizerski salon, saune, teretana.

HDZ-ovac Frano Matušić bio je predsjednik Odbora za europske integracije, ali ništa od ovoga ga ne privlači. 'Mislim da će u Europskom parlamentu sjediti oni koji zaslužuju da zastupaju hrvatske interese u tom tijelu. Rijetka situacija - u kojoj bi njegov politički protivnik - potpisao isto. Odgovorniji posao, ali i puno veća plaća - obveze koje je svojedobno imao i slovenski premijer Borut Pahor, Josipa Leku ne zanimaju. 'Vidio sam u životu bogatih ljudi koji nisu sretni i zadovoljni. Treba tražiti sreću u radu onoga što volite', zaključio je Leko.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene