Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ambasadori zaštite podataka

Opasnost zloporabe podataka prijeti vam i u vlastitoj zgradi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pametne telefone, aplikacije i društvene mreže mnogi koriste za razmjenu osobnih podataka, a upravo ondje najčešće dolazi do zlouporabe.

Kako bi se osvijestila opasnost zloporabe osobnih podataka, u Europi se 28. siječnja obilježava Dan zaštite osobnih podataka. Kako bi osvijestili građane da čuvaju svoju privatnost, odabrani su i novi hrvatski ambasadori privatnosti.

Pročitajte i ovo Zdravko Vladanović, Udruga predst. suvlasnika stamb. zgrada GZ Stigla odluka Tomaševiću zabranjeno snimanje bacanja smeća, upitno više od 2000 kazni? "Pozivam sve građane koji su dobili kaznu da uđu u žalbeni postupak" Tomašević i radnici Čistoće rok od 90 dana Tomaševiću zabranili da snima gdje i kako građani bacaju otpad. Oglasili se iz Grada te najavili što će napraviti

Zamjenica ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka Dubravka Dolenc upozorava kako su pozivi s ponudom novih usluga ili lista dužnika na zidu u vašem ulazu samo neki od primjera kršenja privatnosti.

'Stanari imaju pravo znat tko je dužnik i tko ne plaća pričuvu, ali budući da u zgradu ulaze i mnoge druge osobe tu ipak dolazi do povrede privatnosti.', ističe Dolenc.

Kako bi takvih povreda bilo manje, pobrinut će se ovogodišnji ambasadori Gabi Novak, Igor Mešin, Maja Vučić, Sandra Bagarić i Đani Stipaničev.

'Trudit ću se vjerojatno nekim svojim životom dati neki primjer ljudima što znači zaštita privatnosti i koliko je to zapravo važno u današnjem svijetu i životu', izjavio je glumac Igor Mešin.

Split: Zarađuju promoviranjem na internetu

Đani Stipaničev naglasio je kako bi se svi trebali pridonijeti borbi za privatnost.
'Apeliramo na ljude i na njihovu svijest da ih štite što više mogu te sa svoje strane naprave sve da bi se izbjegli skandali i stvari koje su loše', dodao je.

Najčešće su žrtve lažnih Facebook profila upravo poznate osobe.

Pjevačica Maja Vučić smatra da takva zloporaba može imati jako štetne posljedice za oštećenu osobu. 'Teško se od toga obraniti jer kad krene informacija o tebi koja nije točna to je jedan koncentričan krug', smatra.

Ono na što bi građani posebno trebali paziti jest kupnja putem interneta koja je posljednjih nekoliko godina postala sve raširenija.

Dubravka Dolenc upozorava na oprez kada koristimo svoje podatke na internetu.

'Naravno treba ići preko nekakvih sigurnih servisa ne bi trebalo zapravo ostavljati osobne podatke ako nismo sigurni kome ih ostavljamo i onda u tom smislu moramo samo vodit računa gdje, kako i kome ostavljamo svoje podatke' dodala je Dolenc.

Svoje podatke, građani su dužni dati jedino državnim institucijama, a sve ostale podatke dijele na osobnu odgovornost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene