Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prebacivanje loptice

Mala zemlja za velike apsurde: Država im ne dopušta da budu na burzi rada i primaju naknadu čak i kada nemaju posao

(Ne)zaposleni turistički vodiči (Foto: Dnevnik.hr) - 1
(Ne)zaposleni turistički vodiči (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija (Ne)zaposleni turistički vodiči (Foto: Dnevnik.hr) - 1 (Ne)zaposleni turistički vodiči (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr (Ne)zaposleni turistički vodiči (Foto: Dnevnik.hr) - 2 (Ne)zaposleni turistički vodiči (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 (Ne)zaposleni turistički vodiči (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Da je Hrvatska mala zemlja za velike apsurde, pokazuje i sljedeći primjer. Turističkim vodičima država ne dopušta da budu prijavljeni i na burzi i primaju naknadu za nezaposlene, čak i u situaciji kada nemaju posao. Oko toga tko je odgovoran loptaju se Zavod za zapošljavanje i Ministarstvo turizma, a za to vrijeme - vodiči odlaze iz zemlje.

Iako trenutačno nije zaposlena i ljepote Zagreba pokazuje samo u slobodno vrijeme, Gordanu Lisac država tretira kao da je - zaposlena. I to samo zato što ima licencu turističkog vodiča. Njezino zanimanje Zavod za zapošljavanje knjiži kao slobodno zanimanje i samim time ne dopušta joj da prima naknadu za nezaposlene i bude prijavljena na burzi.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Nisu još spremni I austrijska ministrica protiv otvaranja tržišta Hrvatima, objašnjeno je i zašto Slika nije dostupna Oštre poruke Izmjene zakona ujedinile sindikate i poslodavce: "Zajedno ćemo pritisnuti Vladu''

"Apsurdno je da sam doma, ne primam plaću, nemam registriran svoj obrt, ne plaćam porez, ne mogu ispisivati račune, međutim država nas gleda kao zaposlene", kaže Gordana.

Pojedini područni uredi HZZ-a, ističu u Zajednici turističkih vodiča, čak traže povrat sredstava.

"Imamo i jednu trudnicu koja je dobila kao nezaposlena osoba porodiljnu naknadu, međutim jedan dan joj je rečeno, vi imate licencu turističkog vodiča, vi niste nezaposleni", rekla je Kristina Nuić Prka iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske.

Iz Zavoda za zapošljavanje poručuju nam kako se oni samo drže slova zakona, a cijelu priču prebacuju na Ministarstvo turizma. Oni su, kako nam kažu, odgovorni za status turističkih vodiča. Vodičima HZZ savjetuje da se ispišu iz službene evidencije toga zanimanja: ''U trenutku kada se osoba izbriše iz registra može se ponovo prijaviti u evidenciju nezaposlenih i koristiti usluge Zavoda te ostvarivati prava ovisno o pravilima koja su definirana za svako pojedino pravo."

"Ispis iz Upisnika ne dolazi u obzir jer dok se to procesuira, meni već počinje sezona i ja se ponovno se vraćam na stari posao", kaže Lisac.

I ne samo to - ispis pa ponovni upis se plaća, a iskaznicu bi trebalo prerezati, pa za nekoliko mjeseci, kad krene sezona, napraviti novu. Na rješavanju ove apsurdne zavrzlame radi i Ministarstvo turizma, a sastanak s predstavnicima HZZ-a imaju u utorak.

"Turistički vodiči ne bi trebali biti u statusu slobodnih zanimanja, odnosno oni kada rade, rade, i prijave se poreznoj upravi da rade, a kada ne rade, trebali bismo im omogućiti da primaju naknadu za nezaposlene osobe jer to stvarno tada i jesu", rekla je Monika Udovičić iz Ministarstva turizma.

No u Hrvatskoj nisu. Na ovaj način država iz evidencije briše nezaposlene i štedi novac u proračunu jer im ne isplaćuje naknadu. A sve ovo događa se u turističkoj zemlji, u kojoj su turistički vodiči deficitarno i vrlo traženo zanimanje.

"Ovo mi je još jedan samo primjer da mi je jasno zašto mladi ljudi odlaze iz ove države", zaključuje Lisac.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene