Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićeno osam osoba

''Istražitelji su do većine dokaza tijekom višemjesečne istrage došli tako što su stavili bubu u Bandićev auto''

Istražitelji i policija uhitili su brojne istaknute ljude zbog koruptivnih radnji vezanih uz nekretnine, pogodovanja i Zagrebački advent 2019. godine. Osmero privedenih čeka odluku o istražnom zatvoru. Troje je već ispitano, a petero ih ista sudbina čeka ujutro.

Iza istražitelja i policije je buran dan. Čak tri akcije i nekoliko uhićenih. U USKOK je večeras doveden Denis Mohenski, takozvani Kralj Adventa. On je jedan od uhićenih bliskih suradnika pokojnog gradonačelnika. Priveden je zbog sumnji u nezakonite radnje na Adventu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Koruptivna kaznena djela Velika akcija USKOK-a! U tijeku su uhićenja, pod istragom više od 40 ljudi, navodno i neki policajci i djelatnici Ministarstva gospodarstva Ilustracija KAZNENA DJELA USKOK u akciji: Uz policajce uhićena i pročelnica iz Vrbovskog

U USKOK je dovedena i Ana Stavljenić Rukavina, bivša ministrica zdravstva i Bandićeva bliska suradnica. Privedena je, neslužbeno, zbog zlouporabe ovlasti i položaja prilikom imenovanja novog ravnatelja bolnice Srebrnjak. Među danas uhićenima je i ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, koji je tijekom večeri odveden na pretres još jedne nekretnine.

Ispred uskoka je i novinar Nove TV Andrija Jarak, koji je istražio okolnosti uhićenja te došao do najnovijih informacija o privedenima i postupcima protiv njih.

Od osmero uhićenih troje ih je dovedeno na ispitivanje u USKOK, ostalih petero je na Oranicama u policijskom pritvoru. Prije pola sata doveden je treći uhićeni. Bio je u zatvorenom policijskom kombiju, a nije nam službeno potvrđeno tko je bio u pitanju. Prije njega na ispitivanje je doveden Denis Mohenski, a prva je dovedena Ana Stavljenić Rukavina, čije je uhićenje najveće iznenađenje.

Riječ je o gospođi koja ima 81 godinu i impresivan životopis, poglavito znanstvenu karijeru. Šira javnost pamti je najviše po njezinu potezu kada je kao ministrica u Vladi pokojnog Ivice Račana 2001. godine dala ostavku nakon što su 23 bubrežna bolesnika preminula tijekom primanja hemodijalize iako je tad proizvođač javno priznao svoju grešku.

Stavljenić Rukavina preuzela je odgovornost i dala ostavku, što se često naglašavalo kao primjer čestitosti, morala i političke odgovornosti.

Ravnatelj HRT-a pogodovao Bandićevim prijateljima?

Iznenađenje je svakako uključenje glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića. Kako vrijeme prolazi, cure sve neugodniji detalji za njega. Ispada da je on bio spona između pokojnog gradonačelnika Bandića i poduzetnika koji je trebao određene usluge i dozvole prilikom kupnje i prenamjene svoga građevinskog zemljišta.

Istražitelji su do većine dokaza tijekom višemjesečne istrage došli tako što su stavili prislušnu bubu u automobil pokojnog gradonačelnika. Prvi su put to odradili prije tri godine prilikom uhićenja jedne kriminalne skupine, pa u slučaju Josipe Rimac, a sad i prilikom praćenja i prisluškivanja pokojnog Milana Bandića.

Očito su svjesni da se većina građana boji prisluškivanja, pa su svi oprezni prilikom komunikacije mobitelom, pa su zato istraživači postavili bube.

Sutra ujutro u USKOK će dovesti preostalu petoricu. Gotovo sigurno će svi sve pokušati svaliti na pokojnog gradonačelnika tako što će reći da im je bio šef, autoritet koji im je naređivao da moraju raditi i potpisivati sve što im je on naredio. Tomu smo svjedočili i prije nekoliko godina kada su na suđenju Ivi Sanaderu, pred njim živim u sudnici, njegovi dojučerašnji najbolji prijatelji govorili - mi smo se njega bojali, on je nama bio autoritet i morali smo potpisati sve što je od nas tražio, uvjeren je Andrija Jarak.

Sigurno će se to dogoditi i u ovom slučaju, pogotovo jer se Bandić ni na koji način ne može braniti. Dakle, sutra ih petero dolazi u USKOK, tijekom poslijepodneva će biti istražno ročište na zagrebačkom Županijskom sudu na kojem će istražni sudac će odrediti hoće li im odrediti jednomjesečni istražni zatvor.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene