Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MODELI FINANCIRANJA

Grad Zagreb ima novu glasnogovornicu, Tomašević se sastao s Upravom Dinama oko novog stadiona: ''Sastanak je bio dobar, konstruktivan...''

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr
Počeli su razgovori s Upravom Dinama oko različitih modela izgradnje novog nogometnog stadiona, a Grad traži model koji neće opteretiti gradski proračun ni za kunu, kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovitoj konferenciji za medije utorkom na kojoj je otkrio i da Grad Zagreb ima novu glasnogovornicu Dinku Živalj.

''Putem javnog natječaja za novu glasnogovornicu Grada Zagreba na javnom natječaju izabrana je Dinka Živalj, stručnjakinja za komunikaciju i razvoj medija, političke i europske poslove te manjinska ljudska prava, s više od 20 godina iskustva u radu s medijima, a na ovu poziciju dolazi s radnog mjesta voditeljice Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornice posebnog predstavnika Europske unije (EU) na Kosovu. Prije toga bila je glavna savjetnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU, glasnogovornica i voditeljica Ureda vijeća za regionalnu suradnju i voditeljica ureda za odnose s javnošću misije OSS-a u Hrvatskoj i Albaniji'', kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon što je položio kamen temeljac obilježivši tako početak radova na dogradnji Osnovne škole Ante Kovačića u Španskom.

''Cilj nam je ići prema jednosmjenskoj nastavi. Ova škola ima trosmjensku nastavu. Drago mi je da ovaj projekt konačno ide dalje, počinju radovi i trebali bi biti gotovi za 12 mjeseci. Ova investicija je vrijedna oko 35 milijuna kuna, novac je osiguran iz gradskog proračuna. Nadamo se da ćemo dio novca dobiti nazad iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost'', istaknuo je Tomašević, koji je potpisao i povelju te ju simbolično položio u jamu iskopanu kraj škole, a čime je obilježen početak radova.

Dan ranije nakon gotovo dvije godine učenici predmetne nastave su se vratili u svoje klupe u Osnovnoj školi Miroslava Krleže - prvu osnovnu školu u Zagrebu obnovljenu nakon potresa, a još ih treba obnoviti 12, podsjetio je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba i istaknuo: ''Kao arhitekt ne mogu dovoljno izraziti svoj ushit ovom dogradnjom''. 

Što se tiče ostalih aktivnosti vezanih za odgoj i obrazovanje, planovi su prijava za novac iz Nacionanog plana za gradski vrtić na Malešnici s 10 odgojnih skupina.

''Imamo projekte do 2025. za izgradnju novih vrtića i dogradnju postojećih u vrijednosti čak 2,7 milijarde kuna i planiramo to prijaviti na europske fondove. Tijekom 2022. izgradit će se četiri nova vrtića, a tijekom 2023. njih još osam. Što se tiče osnovnih škola, u tijeku su radovi, rekonstrukcija i dogradnja na pet osnovnih škola. Tijekom 2022. očekuje se početak radova na još tri škole'', kazao je Korlaet.

Grad Zagreb dosad je u obnovu utrošio više od 385 milijuna kuna.

U tijeku je prijava obnove potresom oštećenih objekata za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava - Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području obrazovanja oštećenih u potresu na području Grada Zagreba.

Dosad se prijavilo 82 projekta obnove potresom oštećenih škola u ukupnom iznosu od 683.148.063,49 kuna.

Korlaet je naglasio i važnost europskog projekta ''Sovica'' koji se odnosi na produženi boravak u vrtićima: ''Tijekom 20 mjeseci provodit će se usluga produženog radnog vremena u pet vrtića u 15 odgojno-obrazovnih skupina kako bi se uspješno planirale obiteljske i poslovne obveze''.

A počela je, kako se čini, i akcija pripremanja uvjeta za gradnju novog maksimirskog stadiona na kojem igra Dinamo, naime, Tomašević se potkraj prosinca sastao s vodećim predstavnicima GNK Dinamo - Vlatkom Peras, predsjednicom Uprave, i počasnim predsjednikom Mirkom Barišićem, a tema je bila gradnja stadiona.

No, sudionici ne žele govoriti o detaljima tog sastanka, ali pitanja bi i na tu temu danas su dočekala gradonačelnika. Tomašević je potvrdio da se sastanak dogodio, ali nije iznosio pojedinosti, već je samo istaknuo: ''Sljedeći sastanak bi trebao biti krajem ovoga mjeseca. Sastanak je bio dobar, konstruktivan, razgovarali smo o različitim modelima građenja i financiranja, gledamo gradove poput Rijeke i druge gradove u Europi. Gledamo kako da nađemo model koji ni kunu neće opteretiti gradski proračun. Neće se iz proračuna financirati rušenje starog i gradnja novog stadiona''.

''To je problem koji je nastajao dva desetljeća'', kazao je gradonačelnik istaknuvši da im je u interesu da se rješenje što prije pronađe pa će nastavak razgovora imati ubrzanu dinamiku.

Vezano za Cibonu ponovio je da je revizija pokazala da je u klubu bilo dvostrukog financiranja u iznosu oko milijun kuna: "To se sada rješava i vidjeti ćemo što to znači za budućnost Cibone. Nama je ključno da svaka kuna iz gradskog proračuna bude namjenski potrošena''.

Na upit o uzgoju domaćih životinja na Jakuševcu Tomašević je poručio da više neće biti odgode zabrane držanja životinja, kršenje te odluke više se neće tolerirati.

Obavijestio je i da je sabirno operativni centar na Jakuševcu dobio potrebne dozvole i počeo se koristiti za skladištenje i sortiranje glomaznog otpada, te je normaliziran odvoz glomaznog otpada u gradu, a uskoro očekuju dozvole i za drobilice otpada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastava u doba pandemije Početak drugog polugodišta: Učenici većinom imaju nastavu uživo, ali jedna škola će raditi po mještovitom modelu
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukidanje demografske mjere Roditelji odgojitelji podnose zahtjeve Visokom upravnom sudu, žele ocjenu zakonitosti Tomaševićeve odluke. On im poručio: ''Provest ćemo anketu među korisnicima''

Najavio je i skoro raspisivanje javnih natječaja za ravnatelje niz kulturnih ustanova nakon što su imenovana nova upravna vijeća. Za radove na kazalištu Gavella rečeno je da bi trebali završiti do kraja svibnja.

Što se tiče njegova zdravlja, kazao je da je ono zasad dobro i da nije zaražen koronavirusom s obzirom na to da je nedavno bio u kontaktu s patrijarhom Porfirijem koji je pozitivan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene