Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljaju se pregovori

MOST: 'Mogućnost Karamarka kao mandatara isključujemo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako kaže predsjednica, vremena je sve manje. Sada su neke stvari jasnije, no znači li to da će MOST složiti parlamentarnu većinu, a potom i Vladu s HDZ-ovom koalicijom? Odgovore smo potražili u središnjici MOST-a. Gost Dnevnika Nove TV, Tomislav Panenić, odgovarao je na pitanja reporterke Josipe Krajinović.

Hoćete li s HDZ-om i Domoljubnom koalicijom formirati vladu?

Pročitajte i ovo Nesreća u Baltimoreu Traje potraga za nestalima "Ovo je nezamisliva tragedija": Joe Biden najavio posjet Baltimoreu, a brod koji je izazvao rušenje mosta već je sudjelovao u jednoj nesreći Branko Skorić o urušavanju mosta Za Dnevnik Nove TV Kapetan Skorić o detaljima udara broda u most u Baltimoreu: "Došlo je do panike kad su vidjeli što se događa"

Mi smo danas napravili kvalitetan uvid u ono što su dostavili, po nama je to odgovor - da na naše upite, bez obzira što ima onih koju sumnjaju, mi to tumačimo kao - da. Isto tako, najavili smo da će se razgovori i pregovori nastaviti, pozvali smo isto tako i koaliciju Hrvatska raste, da se pridruži. Idemo u smjeru da se formira Hrvatski Sabor, da se donesu najvažniji dokumenti, prvenstveno mislim na proračune buduće vlade.

S obzirom na posljednje riječi s obiju strana, očekujete li da ćete formirati vladu samo s HDZ-om?

Zadnje što sam slušao Zorana Milanovića, on je otvorio mogućnost da se prihvati nestranački mandatar i mislim da se polako otvara put ka reformskoj tripartitnoj vladi.

NE VIDI U ČEMU JE PROBLEM 'To nije koalicija, to je suradnja'

Kad je riječ o nestranačkom mandataru, Karamarko ne isključuje mogućnost da on bude mandatar, Božo Petrov također. Jeste li vi Karamarku izravno rekli da on ne može biti mandatar, nego nestranačka osoba?

Mislim da smo, što se tiče toga, bili jasni. Nisu prihvatljivi ni jedan predsjednik naših glavnih stranaka, prema tome ni gospodin Karamarko. Jedino ako se on osjeća kao nezavisni ili nestranački kandidat. Mogućnost Karamarka kao mandatara isključujemo.

Kada ćemo znati ime mandatara?

Kao što smo rekli, mi s naše strane donosimo jednostrane uvjete, to je predmet razgovora i nadam se da u ovim sljedećim razgovorima, sa partnerima, da ćemo definirati tko je taj mandatar.
Domoljubna koalicija nije podržala gospodina Podoljnjaka u Saboru, a vezano za reforma, niste nikada dali odgovor koalicijama.

U ono vrijeme kad se formirao Sabor, oni su rekli da žele cijeli taj paket, koji će biti, ne samo Sabor i Vlada. Oni su to odbili. Gospodin Podoljnjak se tada zahvalio na podršci od strane koalicije Hrvatska raste jer je bio uvjet da i jedni i drugi prihvate paket reformi. Mi smo nastavili s tim uvjetom, tako da, možemo reći da smo na tome da se formira vlada.

'A što bi to bilo nego koalicija? Ne znam zašto se izbjegava stvari nazvati pravim imenom'

Kako komentirate navode gospodina Milanovića da ovo više nije MOST, već mostobran za povratak kriminalne organizacije na vlast?

Mislim da je on otvorio dobru temu, da isto tako i njega možemo pozvati da bude mostobran, da se takvi članovi vlade ili bilo kojeg drugog tijela, ne mogu pojaviti. Prema tome, ukoliko i oni budu partner, kao i koalicija Domoljubna, naravno da ćemo biti jasni i nećemo dopustiti da se upravo takvi ljudi pojavljuju.

Kad se sastajete s HDZ-om i Domoljubnom koalicijom?

Najavili smo da će uskoro uslijediti novi sastanci, ne samo s HDZ-om, već se nadamo da će i koalicija Hrvatska raste isto tako prihvatiti ove naše uvjete i da ćemo zajedno formirati vladu, vrlo brzo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene