Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trag na najmlađima

Dvije škole, dva incidenta: "Bojim se da se djeca u školi sve manje osjećaju sigurno, da se nasilje iz obitelji i društva prelijeva i tamo"

Drama u Krapinskim Toplicama, nažalost, nije usamljeni incident. Napad se dogodio i u jednoj zagrebačkoj školi. Pijani muškarac na roditeljskom sastanaku na otvorenom, mahao je nožem i zabio ga pred učiteljicom u stol. S obzirom na navedene slučajeve, čini se da nadzor treba pojačati. Premijer traži sankcije. Pa tko se treba baviti sankcijama, ako ne država i njezine institucije?

Dogodio se, srećom, samo incident i takvim ga opisuje ravnatelj škole. Ali priča je lako mogla imati i tragičan epilog.

"Jedan nepoznati muškarac prišao je među učiteljicu i roditelje i zabio je nož u stol. Brzo je priveden od strane policije", rekao je ravnatelj OŠ Savski Gaj, Matija Bajić.

Prije dolaska policije, velik dio posla odradio je bivši pripadnik antiterorističke jedinice Lučko. Muškarca je savladao i razoružao.

Muškarac ni na koji način nije povezan sa školom, a kako doznajemo, jučer je pušten sa psihijatrijskog liječenja. Može čak i izbjeći kazneni progon utvrdi li se da je neuračunljiv.

U suprotnom, može se teretiti i za napad na službenu osobu. Ministar obrazovanja ne isključuje opciju da incident nije potaknut zbivanjima u Krapinskim Toplicama, donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Ovakve pojave otvaraju brojna pitanja. Jer jučer je sreće bilo više nego pameti. Djeca su bila u blizini, a što da nije bilo bivšeg pripadnika ATJ Lučko, što da je umjesto džepnog bio veći nož?

"Sustav može jamčiti sigurnost djece u školama. Sustav jamči sigurnost, po svim pokazateljima mi smo jedna od najsigurnijih zemalja što se tiče sigurnosti u državi i tako u školskom sustavu", objasnio je Momir Karin, ravnatelj Uprave, Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

No statistika je jedno, a stvarnost nešto drugo. Danas se umjesto o incidentu, moglo izvještavati o nezapamćenoj tragediji.

Ostati će trag na djeci

Incidente u školama prati i reporter Domagoj Mikić koji kaže kako se  institucije u Hrvatskoj probude ne kad je pet do 12 nego kad je 12:05. Slučaju iz Zagorja već se osam dana ne nazire rješenje. Sve je komentirala ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, Gordana Buljan Flander koja kaže da situacija u kojoj gledaju nepoznate ljude pred školom i interventnu policiju, na djeci može ostaviti traga.

"To nije u njihovom najboljem interesu niti za njihovu dobrobit. Zato je važno razgovarati s tom djecom - objasniti im da ne osjećaju nesigurnost i osjećaj nepredvidivosti koji je i inače prisutan u društvu", objasnila je Buljan Flander. 

Rekla je da ne može reći jesu li ili nisu zaspale institucije. Potrebno je unaprijed iskomunicirati koja su pravila, da ista budu za svu djecu u svakoj školi diljem Hrvatske, dodaje. "Isto tako da se znaju i izuzeci. Ako postoji neka zdravstvena situacija za koju je potrebna liječnička potvrda da djetetu smeta nošenje maske, onda treba iskomunicirati s liječnicima", komentirala je.

Ravnateljica CZSS rekla je jučer da se u ovom slučaju čak može ići i na izuzimanje djeteta iz obitelji. "Ne mogu o tome suditi s obzirom da ništa ne znam o obitelji i ne bih htjela komentirati konkretan slučaj. Centri za socijalnu skrb imaju svoje stručnjake koji procijenjuju obitelj, a sud ima svoje na osnovu kojih donosi procjene", zaključila je.

Slučaj iz Zagreba

Danas je u Zagrebu pijani muškarac uletio na roditeljski sastanak, mahao nožem pa ga zabio u stol. "Bojim se da se djeca u školi sve manje osjećaju sigurno i da se nasilje iz obitelji i nasilje u društvu prelijeva i u naše škole", rekla je te dodala da iako djeca nisu bila u školi, znat će za slučaj, gledati na televiziji pa je potrebno s njima o tome razgovarati.

Pročitajte i ovo Dino Goleš Kolateralne žrtve "Djecu treba učiti na poštivanje pravila i na jednakost, a kad imaju drugačije mišljenje, da postoji demokratski alati kako ih izraziti"

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja nova pravila samoizolacije Fuchs o učeniku bez maske: "Moguće je i oduzimanje djeteta"

"Ono što se meni čini kao veliki problem je upravo to da s obzirom na narušeno povjerenje u institucije da zaista mogu ovako nestabilno emocionalne osobe početi napadati stručnjake, bilo u školstvu, zdravstvu, socijali...", navela je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, Gordana Buljan Flander.

"Svi mi možemo nešto misliti", rekla je Buljan Flander, ali "struka je ta koja zna". Potrebno je da se sve institucije dogovore kako prevenirati, surađivati i izbjegavati ovakve situacije.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene