Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Kako se zaštititi?

UPOZORENJE BiH HRVATSKOJ Haraju komarci koji mogu prenositi opasan zika virus

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upozorenje Hrvatskoj stiže iz Bosne i Hercegovine - tamošnje službe krenule su sa zaprašivanjem tigrastih komaraca, koji mogu prenositi opasan zika virus ili groznicu Zapadnog Nila. Komarci se šire uz rijeku Savu, pa je na posebnom oprezu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Tigrasti komarci šire se Bosnom i Hercegovinom. Posebno su opasni, jer mogu prenositi niz zaraznih bolesti kao što je zika virus. Tamošnje vlasti krenule su sa zaprašivanjem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dramatično širenje virusa Osim neuroloških zika virus kod beba uzrokuje i oštećenja vida i sluha Slika nije dostupna Olakšanje za mještane VIDEO Počela borba s komarcima

Na oprezu su i u Slavonskom Brodu. Na nekoliko mjesta u gradu postavljene su pozicijske klopke, no jajašca tigrastih komaraca još nisu uočena.

'Oni mogu potencijalno prenijeti uzročnike raznih bolesti kao što su denga, čikungunja, zika virus, bolest virusa zapadnoga Nila. Posebni su po tome što bodu po danu, cijeli dan su napasni', pojasnila je dr. Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda ja javno zdravstvo.

Razliku između uboda tigrastog i običnog komarca na prvu nećete ni osjetiti. Ako je riječ o tigrastom komarcu, prvi simptomi počinju se javljati tjedan dana nakon uboda, a oni su vrlo slični onima koje izaziva gripa - mučnina, glavobolje i povišena tjelesna temperatura.

Da bi se razmnožavali, tigrastim komarcima ne treba puno. Ustvari, idealna su im staništa s malo vode i malo sunca.

'Trebamo redovito prazniti posude, vaze, plitice, igračke u našem dvorištu, vaze na grobljima i slične predmete', savjetuje dr. Petrović.

Svoj dio posla odradit će i lokalna samouprava - uskoro i u Hrvatskoj, pogotovo u priobalnim područjima, kreće zaprašivanje komaraca

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene