Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Legalna siva zona"

Optužbe između boksačkog asa i voditeljice autogenog treninga, HLK upozorava: "Ozbiljnim dijagnozama trebaju se baviti liječnici"

Policija i dalje traga za osobom koja je postavila eksplozivnu napravu ispred Hrvatskog društva za autogeni trening (Foto: Dnevnik Nove TV)
Policija i dalje traga za osobom koja je postavila eksplozivnu napravu ispred Hrvatskog društva za autogeni trening (Foto: Dnevnik Nove TV) Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Policija i dalje traga za osobom koja je postavila eksplozivnu napravu ispred Hrvatskog društva za autogeni trening (Foto: Dnevnik Nove TV) Policija i dalje traga za osobom koja je postavila eksplozivnu napravu ispred Hrvatskog društva za autogeni trening (Foto: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV Očevid, ilustracija (Foto: Dnevnik Nove TV) Očevid, ilustracija (Foto: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV +0 Policija i dalje traga za osobom koja je postavila eksplozivnu napravu ispred Hrvatskog društva za autogeni trening (Foto: Dnevnik Nove TV) Galerija 1/3 >>
Policija i dalje traga za osobom koja je postavila eksplozivnu napravu ispred Hrvatskog društva za autogeni trening, hipnozu i terapiju u širem središtu Zagreba.

Nakon Željka Mavrovića javlja se još ljudi koji tvrde da su prevareni od strane upravo udruge koja je jutros bila na meti bombaša. Nakon brojnih pisanih upita i telefonskih poziva voditeljici treninga Jadranki Škarici kao i predstavnicima Udruge, nismo dobili nikakav odgovor niti pojašnjenje načina funkcioniranja Udruge.

Pročitajte i ovo Ruski napadi na Ukrajinu rat u Europi VIDEO Snažna eksplozija odjeknula Sankt-Peterburgom, dvoje mrtvih u napadu dronom na Odesu: "Rusija se nastavlja boriti protiv civila" Tvrtka MB Namenska U Srbiji Eksplozija u vojnoj tvornici: Vidi se gusti crni dim, ozlijeđeni prevezeni u bolnicu

Snažna eksplozija jutros je probudila brojne Zagrepčane u zapadnom dijelu grada. Meta napada bili su prostori Hrvatskog društva za autogeni trening, hipnozu i terapiju. Od ranog jutra krim tehničari u potrazi su za tragovima koji bi ih doveli do osobe koja je postavila eksploziv.

Mavrović tvrdi da je prevaren

„Obavljenim očevidom utvrđeno da je nepoznati počinitelj između prozora i metalne rešetke postavio te aktivirao nepoznatu eksplozivnu napravu. Oštećena su dva poduzeća sa sjedištem u Zagrebu, a materijalna šteta za sad nije utvrđena. Nastavlja se kriminalističko istraživanje“, poručuju iz zagrebačke policije.

Što je bio okidač za postavljanje eksploziva za sada nije poznato. No posljednjih dana u pisanim medijima traje javno optuživanje između Željka Mavrovića i prve predsjednice Udruge za autogeni trening Jadranke Škarice. Mavrović tvrdi kako je prevaren.

„Jadranka Škarica prije svega se predstavila kao psihijatar. Kada je moja kćer bila u najtežim trenucima i kada se borila za život, što se i danas bori, govorila je da joj nije ništa i da ona vidi na energetskoj razini da će se sve riješiti i da će djevojčica ići u školu te će jednog dana biti zdrava žena koja će imati svoju djecu“, kaže Mavrović.

No ništa od obećanog Željkova kći nije doživjela.

HLK: "Ona nije liječnica"

Po odgovor na najvažnije pitanje otišli smo i u hrvatsku liječničku komoru.

„Gospođa Jadranka Škarica nije članica HLK i nije liječnica“, kazao je dr. Davor Vagić, Hrvatska liječnička komora.

Iskustvo s treningom kod Jadranke Škarice ima i Nikina obitelj. Brojna obećanja završila su velikim financijskim gubicima i razvodom braka.

„Ja sam plaćao njezine usluge i nisam dobio račun“, kaže Niko Pervan i dodaje kako svaki tečaj košta 2.500 kuna.

Godišnje izvješće o primicima i izdacima udruge kaže kako su članarine jedini izvor prihoda udruge. U 2017. bilježe porast za više od 100 posto u odnosu na 2016.

Kontaktirali smo i Hrvatsko društvo za autogeni trening, hipnozu i terapiju, kao i voditeljicu Jadranku Škaricu, no oni na napad, ali i na brojne optužbe iznesene na račun udruge nemaju komentara.

Podulji popis obećanja oko čega autogeni trening može pomoći i dalje je vidljiv na stranicama udruge. Od angine pektoris, astme, migrene, Parkinsonove bolesti, epilepsije, AIDS-a…

"Ozbiljnim dijagnozama trebaju se baviti liječnici"

„Ne može ovako liječiti ovakve bolesti, to su ozbiljne dijagnoze kojima se trebaju baviti liječnici. Samo oni mogu liječiti pacijente s ovakvim dijagnozama“, kaže dr. Vagić.

A tko bi trebao raditi autogeni trening, pitali smo i psihijatra, profesora Vladimira Grudena.

„Najzgodnije je da to ne radi bilo koji medicinar, već psihijatar jer se tijekom vježbanja mogu dogoditi neke nuspojave“, kaže dr. Gruden.

Državno odvjetništvu u Zagrebu potvrdilo je kako jedna prijava za kazneno djelo prijevare iz 2015. protiv Jadranke Škarica odbačena, no potvrđuju kako je nova istraga već ove godine otvorena.

„Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu postupa u kaznenom predmetu protiv iste osobe temeljem kaznene prijave podnositeljice - polaznice tečaja autogenog treninga, koja kaznena prijava je podnesena 2018. godine. Nakon provedenih potrebnih izvida, bit će donesena državnoodvjetnička odluka u navedenom kaznenom predmetu“, poručuju iz ODO-a.

Dok joj polaznici daju potporu na stranicama udruge, koliki je stvarni broj članova, kao i koje su stručne reference Jadranke Škarice, odgovor je i dalje nepoznanica. Upit smo poslali i Poreznoj upravi istražuju li rad udruge, no zbog porezne tajne odgovor nismo mogli dobiti. Ono što je sigurno jest da je pravo vrijeme da se institucije države probude, istraže i dovedu u red očito legalnu sivu zonu.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene