Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro posluju i tijekom korone

"Govorila sam da ja to nikada neću raditi": Prva žena koji vodi obiteljski obrt s tradicijom od 150 godina

Aktualno Galerija Kartonaža - 1 Kartonaža - 1 Foto: Informer Kartonaža - 2 Kartonaža - 2 Foto: Informer Kartonaža - 3 Kartonaža - 3 Foto: Informer +0 Tanja Hudetz Galerija 1/4 >>
Kada je proizvodnja predmeta od kartona u pitanju, često pomišljamo na Kinu ni ne sluteći da u Hrvatskoj imamo obrte koji još uvijek njeguju ovu tradiciju proizvodnje. Nije riječ o običnim kutijama već svaka ima svoj ekskluzivan dizajn i poseban izgled , koji nas predstavlja u svijetu kada je riječ državnim ili privatnim poklonima.

U potrazi za prekrasnim kutijama za poklone uputili smo se zagrebačku kartonažu koja ovu tradiciju njeguje posljednjih 150 godina, a povjerenje su stekli i od samog državnog vrha. Njihove kutije zadovoljavaju specijalne potreba kupaca, bilo da riječ o narudžbama pojedinaca ili o tvrtkama.

"Radimo tuljke za diplome, tuljke za transport, za postere. Zatim radimo mape svih vrsta: za potpisivanje ugovora, ukrasne mape ali i one jednostavne za kod doktora. Kutije su, naravno, ono što najviše radimo: od kože, umjetnih materijala, skaja i platna. Njima je osnova drvo, te ih onda presvlačimo u materijal ili radimo kartonske kutije od skupljih i luksuznijih do jeftinijih", rekla je voditeljica kartonaže Tanja Hudetz.

Ova kartonaža nije orijentirana na masovnost proizvodnje, već na izradu luksuznije kartonaže. Stoga, ako tražite nešto posebno, dobro se obratiti i dizajneru kako biste dobili ono što tražite. Svaka kutija zahtjeva dobar dizajn, željenu boju , kvalitetu kartonu ili kože, izradu loga i slično.

Pročitajte i ovo Etilen oksid i povlačenje hrane - 7 Glavni krivac za povlačenja Kako to da etilen oksid dospije u hranu i kad se ne koristi u proizvodnji, koliko je opasan te zašto se povlači i bio hrana

Pročitajte i ovo Rad u uredu - 4 Uspjeli eksperiment Biste li pristali na ovakvo radno vrijeme? Oni jesu, a mi smo provjerili kako im je: "Produktivnost se povećala, razina stresa smanjila..."

"Ako vi radite samo jedan proizvod, naravno da on iziskuje puno više vremena. Nekada je dovoljno da ne trebamo raditi jednu maketu i odmah napravimo proizvod jer smo usavršeni za to. Sve zavisi o kojoj se nakladi radi. Kutija može biti od pet minuta do tri sata, sve zavisi o kakvoj je kutiji i dizajnu riječ", objasnila je Hudetz.

Tako se cijena izrade kutije razlikuje ne samo zbog kvalitetnijih materijala, već i zbog broja pretinaca koje je potrebno izraditi, što zahtjeva praćenje trendova, inovativnost i kreativnost, ali i vrhunsko znanje i iskustvo

"Sve zavisi o klijentu. Nekada je to nešto skromno , nekada je to glossy i shinny, ali uglavnom prevladava crna i tamno plava boja", odgovorila je Hudetz na pitanje o preferencijama Hrvata.

Prva žena u obitelji koja vodi posao

Iako su u obitelji ovaj obrt obično vodili muškarci, Tanja se u njemu odlično snalazi.

"Cijeli život sam se susretala s kartonom i ocem koji je uvijek nešto radio doma ili u kartonaži. Uvijek sam govorila da ja nikad neću to raditi, da ja to ne želim i onda sam krenula na fakultet i zapravo sam uz studiranje ujedno dolazila ovdje nešto pomagati, naučiti se poslu i tako sam to zavoljela", rekla je.

"Nakon tri godine sam sve počela sama voditi i od tada već skoro dvadeset godina to sama radim. Ja sam peta generacija i prva žena u ovom obiteljskom obrtu, imam dva sina i kćer i nadam se da će netko od njih nastaviti tu obiteljsku tradiciju", dodala je.

Pročitajte i ovo Yetunde Kristina Škorić - 1 INFORMER DONOSI Stručnjakinja otkriva: Koje su najveće zablude o štednji i što je zlatno pravilo - "Sigurno će vam se na kraju isplatiti"

Pročitajte i ovo Jedina videoteka u Zagrebu - 5 Koronavirus im pomrsio račune Zavirili smo u jedinu videoteku u Zagrebu koja radi i broji čak 22.000 članova: "Ne damo se, borimo se iz dana u dan"

Za svoj kvalitetan pristup u izradi ambalaže i najdulju tradiciju na Hrvatskom tržištu nagrađeni su certifikatom kvalitete ISO 9001. Također su dobitnici znakovlja Hrvatske obrtničke komore "Obrt s tradicijom", ali i nagrade Zlatne ruke. Poslovanje im nije poremetila ni pandemija koronavirusa.

"Ja sam se čak bojala da neću imati posla. Međutim, u toj pandemiji sve je moralo biti zapakirano, tako da smo mi zapravo imali još više posla. Ljudi su još više željeli ambalažu jer poklone ipak pakirali u kutije, a zatim predavali klijentu", rekla je.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene