Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKO HRVATI ŠTEDE?

Sve više Hrvata umjesto u banke novac ulaže u nekretnine: To je jedan od razloga zašto su cijene visoke

Za nama je svjetski dan štednje. A prema posljednjim podacima HNB-a, Hrvati na računima imaju 208 milijardi kuna, što je više od 50 posto BDP-a. No, sve je više onih koji banke zaobilaze, a novac ulažu u nekretnine.

Banke u Hrvatskoj i dalje su najveće čuvarice depozita koji su ove godine porasli za gotovo šest milijardi kuna, kaže Vedran Šošić, glavni ekonomist HNB-a. Pa je Lijepa naša, izuzmemo li Albaniju, što se depozita tiče, rekorder u ovom dijelu Europe.

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Kasica prasica, ilustracija - 2 Pregled po županijama Štedljivi Hrvati: Novac na zalihama prošle godine porastao, a prosjek po osobi nekima zvuči nevjerojatan

Jedan ili više bankovnih računa ima 3,7 milijuna građana. Na njima je 208 milijardi kuna, a u posljednih godinu dana stanje na računima podebljano je za čak 7,8 milijardi kuna. Uz Zagrepčane najviše štede Istrijani, Dalmatinci i Primorci.

Ulaganja u fondove, nekretnine

Za one koji traže dugoročnije rješenje kamo usmjeriti svoj novac, tu su dobrovoljni mirovinski fondovi i osiguranja, no većina o tome može samo maštati. O novcu, rastrošnosti, ali i štednji, reći će stručnjaci, uči se od malih nogu.

Jedan od razloga zašto cijene nekretnina u posljednje vrijeme divljaju su i građani koji se umjesto štednje na banci, odlučuju na kupnju nekretnina. Tako raste potražnja, a s njom i cijene.

Postoje rješenja i za one malo hrabrije.

"Oni koji razmišljaju možda će poželjeti malo raspršiti malo tu svoju imovinu, kaže se da se ne treba držati sva jaja u jednoj košari, pa je dobro ulagati u različite oblike imovine, čak i ako se odluče na neke investicijske fondove ili ulaganje u dionice", kaže Šošić.

Ta su ulaganja, kaže, donekle rizična. Pa je svakako dobro na pitanje kamo s novcem, odgovor potražiti od stručnjaka.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene